Skoči do osrednje vsebine

Slovenski zunanji minister na Cipru

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se je od 17. do 18. oktobra 2019 na povabilo ciprskega zunanjega ministra Nikosa Christodoulidesa mudil na uradnem obisku v Republiki Ciper. Spremljali so ga predstavniki slovenskih podjetij, ki so se udeležili poslovnega foruma, ki je danes potekal na Cipru.

Minister dr. Cerar se je o dvostranskem sodelovanju ter aktualnem dogajanju v Evropski uniji, Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu pogovarjal tako z zunanjim ministrom Christodoulidesom kot s predsednikom parlamenta Republike Ciper Demetrisom Syllourisom, ki je prejšnji mesec uradno obiskal Slovenijo.

"Tako Slovenija kot Ciper sta manjši evropski državi, ki jo povezuje aktivno zavzemanje za temeljne vrednote, na katerih sloni Evropska unija: za spoštovanje vladavine prava, promocijo človekovih pravic in sodelovanje držav pri upravljanju globalnih problemov, " je po srečanju dejal minister dr. Cerar.

Državi vzdržujeta tesen politični dialog, ki se kaže v dinamiki obiskov na najvišji ravni zgolj v letošnjem letu, ko sta Slovenijo obiskala tako predsednik Cipra kot predsednik ciprskega parlamenta.

"Ciper je za Slovenijo dragocen sogovornik. Meji na regijo, ki je za stabilnost Evropske unije izrednega pomena in Slovenija meji na regijo Zahodnega Balkana, ki je del Evrope in mora v prihodnosti postati tudi del Evropske unije," je še dejal slovenski minister.

Ministra sta govorila o pomenu sodelovanja manjših in srednjih držav tako v EU kot širši mednarodni skupnosti pri naslavljanju globalnih  izzivov kot so migracije, razmahu radikalizma in soočanju s posledicami podnebnih sprememb. Slovenska stran se je zavzela za tesno sodelovanje v letih, ko bo naša država še pospešila priprave na predsedovanje Svetu Evropske unije v letu 2021.

Obisk zunanjega ministra ima tudi močno gospodarsko noto. Sočasno na Gospodarski zbornici Cipra poteka Poslovni forum za predstavnike slovenskih in ciprskih podjetij. Udeležence poslovnega foruma je nagovoril tudi zunanji minister in dodal:

"Ciper je pomembna država investitorka v Sloveniji in beležimo povečanje blagovne menjave med državama," je dejal minister dr. Cerar in izpostavil pomen sodelovanja obeh pomorskih držav na področju povezljivosti, ladjarstva, logistike, špedicije.

Luka Koper je pomembna vstopna točka na trge Srednje Evrope in ciprski Limassol je eno pomembnejših pristanišč v Vzhodnem Sredozemlju.

Minister dr. Cerar je v obalnem mestu Limassol odprl fotografsko razstavo na prostem z naslovom “Dan v Sredozemlju”. Razstava je nastala na podlagi sodelovanja 300 fotografov osmih mest, tudi Ljubljane in Limassola. Slovenija se s sodelovanjem v projektu predstavlja kot država, ki je močno vpeta v sredozemski prostor in država, ki spodbuja medkulturno razumevanje in sodelovanje.