Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na praznovanju 40. letnice delovanja Koroškega doma starostnikov Črneče

Državni sekretar dr. Tomaž Pliberšek se je danes udeležil praznovanja ob 40. letnici delovanja Koroškega doma starostnikov Črneče – Dravograd. Ob tem je poudaril, da je dom skozi leta postal primer dobrega institucionalnega varstva na Koroškem in v Sloveniji.

To je potrdil tudi izbor doma za eno od treh pilotnih okolij, v katerih testiramo nove integrirane rešitve na področju dolgotrajne oskrbe za osebe starejše od 18 let, ki so trajno odvisne od tuje pomoči. Poleg Dravograda smo prek javnega razpisa leta 2018 izbrali še Celje in Krško. Slovenija ima namreč edinstveno priložnost, da pred uvedbo sistemskih rešitev na področju dolgotrajne oskrbe testira predloge novih orodij, mehanizmov in storitev. Pilotni projekt, ki se sofinancira iz kohezijskih sredstev, pa ne prinaša le možnosti testiranja novih storitev, ki so upravičencem v času trajanja projekta dostopne brezplačno, ampak tudi nove zaposlitve in nova znanja.

Ob koncu pa je državni sekretar Pliberšek povedal, da je "medsebojno sodelovanje med Ministrstvom za zdravje in Koroškim domom starostnikov primer zelo dobre prakse sodelovanja na projektu, kjer se prepletata področji sociale in zdravstva. Na Ministrstvu za zdravje upamo, da se bo dobro in uspešno sodelovanje nadaljevalo tudi po končanem pilotnem projektu."

Koroškemu domu starostnikov Črneče – Dravograd želimo uspešno delo še naprej.