Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Miloš Bizjak si je na Madžarskem ogledal mednarodno vojaške vajo Cooperative Security (COOPSEC) 2019

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije mag. Miloš Bizjak se je 17. oktobra 2019 udeležil predstavitvenega dneva mednarodne vojaške vaje Cooperative Security (COOPSEC) 2019, organizirane v okviru Pobude za obrambno sodelovanje držav srednje Evrope (Central European Defence Cooperation, CEDC), katere članica je tudi Republika Slovenija.

Vaja COOPSEC združuje obrambne in varnostne strukture držav CEDC in partnerskih držav. Scenarij, ki gradi na združenem odzivu partnerskih držav na masoven prihod migrantov na meje namišljene dežele Yellowland ter zdravstvene izzive, povezane z izbruhom ošpic, je združil 13 partnerskih držav in skoraj 500 pripadnikov.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Madžarske g. Istvàn Szabó in koordinator vaje polkovnik dr. Attila Varga sta v uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja CEDC držav na operativni ravni. Še posebno je to sodelovanje dobrodošlo z vidika aktualnosti tematike vaje ter krepitve sodelovanja med vojskami in drugimi varnostnimi strukturami držav CEDC, primarno policije.

Minister za obrambo Madžarske dr. Tibor Benko se je v zaključni ceremoniji zahvalil vsem državam, ki so prispevale k izvedbi vaje ter nanjo tudi poslale svoje pripadnije. Republika Slovenija je na vaji sodelovala kot opazovalka, in sicer tako s pripadniki Slovenske vojske kot upravnega dela Ministrstva za obrambo.