Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič in državna sekretarka mag. Petra Culetto sta se z delegacijo udeležila 71. frankfurtskega knjižnega sejma

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič in državna sekretarka mag. Petra Culetto sta se z delegacijo udeležila odprtja 71. frankfurtskega knjižnega sejma, ki letos poteka pod geslom Create your revolution (Ustvari svojo revolucijo).

Na enem izmed najpomembnejših knjižnih sejmov na svetu letos gostuje 7500 razstavljavcev iz 150 držav, častna gostja pa je Norveška s sloganom The dream we carry (Sanje v nas).

Govornika na otvoritvi knjižnega sejma sta bila tudi norveška predsednica vlade Erna Solberg in nemški zunanji minister Heiko Maas. Jasno sporočilo sejma je letos zopet obramba pisateljske, novinarske svobode in demokracije. Med poudarki govornikov pa so bile tudi podnebne spremembe.

Tudi drugi dan obiska največje tržnice avtorskih pravic in enega izmed najpomembnejših kulturnih dogodkov na svetu je bil živahen.

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič si je v spremstvu državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo mag. Petro Culetto, državne sekretarke na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Evo Štravs Podlogar, slovenskega veleposlanika v Berlinu mag. Franca Buta, vodje Slovenskega kulturnega centra v Berlinu mag. Gregorja Jagodiča, direktorice Javne agencije za knjigo RS Renate Zamida in ostalih predstavnikov ogledal celotno sejmišče, paviljon države častne gostje Norveške in se srečal s slovenskimi razstavljavci.

Sledil je še sprejem za mednarodne založnike, knjigotržce, urednike, novinarje in ostale goste na slovenski stojnici, ki jo je zasnovala Javna agencija za knjigo RS. Slovenija, ki bo častna gostja sejma leta 2022, se letos predstavlja z devetimi dogodki s slovenskimi avtoricami in avtorji z novimi knjižnimi prevodi v nemščini: Dragom Jančarjem, ki bo tudi gost slovite Modre zofe, Alešem Štegrom, Glorjano Veber in Jurijem Hudolinom. Prevajalka Tanja Petrič bo sodelovala v pogovoru o literarnem prevajanju na odru Weltempfang.

Sejem je izjemna priložnost za promocijo slovenske literature, založniške panoge, kulinarike, turizma in gospodarstva.

Sicer pa bo Frankfurtski knjižni sejem letos več pozornosti posvetil virtualni resničnosti in umetni inteligenci. Največji knjižni sejem na svetu se bo ukvarjal tudi z novimi tehnologijami, novimi oblikami posredovanja literature in novimi skupinami bralcev.