Skoči do osrednje vsebine

Trajnostno mobilnost sta letos najbolj aktivno promovirali občini Maribor in Kočevje

V Kopru danes poteka zaključni dogodek tokratnega Evropskega tedna mobilnosti, v katerem je letos sodelovalo rekordnih 80 občin.

Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti, se je letos med 16. in 22. septembrom v Sloveniji pridružilo rekordnih 80 občin. Na današnjem zaključnem dogodku v Kopru so organizatorji razglasili zmagovalni in najbolj aktivne občine. Zmagovalki letošnjega ETM, ki je potekal na temo hoje kot trajnostnega načina mobilnosti, sta Mestna občina Maribor in Občina Kočevje. Posebna priznanja za aktivne občine so prejele še Mestni občini Novo mesto in Nova Gorica ter občine Medvode, Krško, Brežice in Sevnica.  

V Sloveniji poteka ETM od leta 2002, letos pa se ga je prvič udeležilo 80 občin, ki so promovirale trajnostno mobilnost in uporabo potovalnih načinov, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja. Ker v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva ravno promet, od tega večji del motoriziran cestni promet, je naraščajoča udeležba lokalnih okoljih v ETM spodbudna. Občine so septembra pripravile najrazličnejše aktivnosti.  

»Na današnjem sestanku lokalnih in regionalnih koordinatorjev ETM v Kopru smo razglasili zmagovalne občine in podelili priznanja sodelujočim. Najbolj sta nas prepričali Mestna občina Maribor in Občina Kočevje, kjer so med 16. in 22. septembrom izvedli številne inovativne dejavnosti na temo hoje ter stale ukrepe trajnostne mobilnosti. Mnogo občin je letos začasno  zapiralo trge in ulice za motorni promet ter jih poskusno namenilo navdušenim pešcem. Na Ministrstvu za infrastrukturo si želimo, da bomo geslu letošnjega ETM »Gremo peš!« sledili vse dni v letu«, je ob tem povedala nacionalna koordinatorka ETM Polona Demšar Mitrovič.

V Mestni občini Maribor so otroci med trajanjem ETM izdelali seznam problematičnih točk v prometu in predloge za njihovo odpravo, otroke pa so spodbujali tudi k aktivnemu prihodu v šolo. Po izložbah v mestnem jedru so organizirali razstavo plakatov Mesta pešcem, izvedli so različne aktivnosti za gibalno ovirane v prometu in med drugim pripravili tudi kolesarski zajtrk z glasbeno spremljavo za vse tiste, ki so prišli na delo s kolesom.  Med mestnimi občinami sta bili med najbolj aktivnimi še Novo mesto in Nova Gorica, kjer so na Parkirnih dnevih nekatera parkirišča za nekaj dni namenili začasni rabi za druženje občanov.

V Občini Kočevje so z namenom uporabe trajnostnih potovalnih načinov pripravili pester tedenski program, ki je vključeval tudi vodene sprehode z iskanjem izboljšav za pešce. Najbolj aktivne občine so bile tudi še Medvode, Krško, Brežice in Sevnica. V Medvodah so med drugim izvajali merjenje zdravstvenih parametrov in osveščali občane o koristih hoje.

Fotografske utrinke lokalnih aktivnosti v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti si lahko ogledate na tej povezavi.