Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec ob svetovnem dnevu hrane: "Spoštujmo kmete, zagotavljajo nam hrano in s tem preživetje!"

Svetovni dan hrane je namenjen globalnemu ozaveščanju in izvajanju aktivnosti za zmanjšanje lakote v svetu ter zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse. Ob tej priložnosti danes v več kot 150 državah sveta potekajo različni dogodki na letošnjo temo: Naša dejanja so naša prihodnost. z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.

Tematska konferenca na Zdravstveni fakulteti

MKGP je danes skupaj z Zdravstveno fakulteto, Evropskim centrom za mir in razvoj ter Evropsko mrežo za živilsko tehnologijo organiziralo tematsko konferenco, ki so se je udeležili ministrica dr. Aleksandra Pivec, državni sekretar dr. Jože Podgoršek, generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor ter strokovni sodelavci MKGP. V uvodnem delu konference, ki je potekala na ljubljanski Zdravstveni fakulteti, je zbrane nagovoril državni sekretar dr. Podgoršek, ki je predstavil področje prehrane in samooskrbe. V nadaljevanju je dr. Bojan Pahor predstavil vplive trdih razvojih trendov na kakovost prehranjevanja, dr. Elizabeta Mičović pa zavajajoče komuniciranje s potrošniki.

Na okrogli mizi na temo »Vpliv politik na oblikovanje trendov preskrbe s hrano in prehranjevanje«, ki je zaokrožila konferenco, je sodelovala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Izpostavila je Resolucijo »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021«, ki je podlaga za strateške ukrepe na področju samooskrbe, razvoja podeželja, spodbujanja mladih prevzemnikov, obvladovanja podnebnih sprememb, ter pričakovanj potrošnika v zvezi z možnostjo izbire varne, kakovostne in zdravju koristne lokalne hrane.

Dogajanje na konferenci so popestrili učenci iz OŠ Šturje iz Ajdovščine, OŠ Dobje in OŠ Grad, ki sodelujejo v projektu »Kuhna pa to«. Udeležencem dogodka so pripravili tradicionalne zdravju koristne jedi, značilne za ta letni čas.

 

Obeleževanje svetovnega dne hrane na FAO

Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je organizirala več dogodkov. Po jutranjih nagovorih visokih predstavnikov držav in OZN je tako sledilo predavanje priznanega strokovnjaka za gospodarski razvoj in boj proti revščini ter predavatelja, profesorja z Univerze Colombia v ZDA, Jeffreyja Sachsa o tem, kako močna je povezava med zdravim prehranjevanjem in 2. ciljem trajnostnega razvoja (t.i. SDG2) o odpravi lakote in vseh oblik slabega prehranjevanja do leta 2030.

V prostorih FAO je tudi posebna tematska razstava, s katero želijo spodbuditi vse (vlade, podjetja, organizacije in posameznike), da si z zdravim načinom prehranjevanja prizadevamo za svet brez lakote.

Podpis listine zavez odgovornosti pekarskega sektorja

Ministrica dr. Pivec se je danes zgodaj popoldne na Gospodarski zbornici Slovenije udeležila tudi slavnostnega podpisa zavez odgovornosti sektorja pekarstva, s katerimi bo ta sektor na področju zmanjšanja vsebnosti soli v kruhu ter povečanja polnozrnatih sestavin v izbranih kategorijah pekovskih izdelkov prispeval k uresničevanju strateških ciljev nacionalnega programa prehranske politike.