Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek z gospodarsko delegacijo na Poljskem

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek se je včeraj v družbi slovenske veleposlanice na Poljskem Božene Forštnarič Boroje udeležil Bilateralne konference Slovenija-Poljska o investicijskih potencialih, ki so glede na trend rasti poljskih investicij v Slovenijo vedno večji. Poljske naložbe so namreč lani pri nas presegle 26 milijonov evrov in izkazale 5 % rast. Minister se je sestal tudi z vojvodo Šlezije gospodom Jaroslawom Wieczorekom in otvoril Častni konzulat RS v Katovicah. Danes se je minister sestal tudi s predstavnikom malih in srednje velikih podjetij na Poljskem, gospodom Adamom Ambramowiczem.

Minister Počivalšek na 9. Evropskem kongresu malih in srednje velikih podjetij

Katovice so pomembno gospodarsko vozlišče, saj ustvarijo kar 13 % poljskega bruto domačega proizvoda, zato so idealne za vzpostavitev častnega konzulata, katerega bo vodil častni konzul Tomasz Zjawiony, ki je sicer predsednik Zbornice za trgovino in industrijo. Konzulat bo kot pomemben člen gospodarske diplomacije skrbel za krepitev sodelovanja s Poljsko – našo deveto največjo trgovinsko partnerico, s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja z južnim delom Poljske. »Glede na dejstvo, da Šlezija, katere prestolnica so ravno Katovice, postaja močna sila na področju avtomobilskega sektorja in industrije 4.0, smo smer sodelovanja v bodoče že začrtali,« je po včerajšnji otvoritvi konzulata dejal minister Počivalšek.

»Trgovinska menjava Slovenije s Poljsko je trenutno na dveh milijardah evrov letno, menjavo želimo povečati na 3 milijarde evrov letno,« je dejal minister kar je tudi razlog, da je Poljska eden naših prioritetnih trgov. Poljska podjetja vidijo priložnost vlaganja v slovenska podjetja, ki so v državni lasti, zanimajo pa jih predvsem avtoindustrija, IT in inovacije.

Minister Počivalšek je kot potencialno priložnost v turističnem kontekstu videl tudi nagovarjanje poljskih turistov, ki počitnikujejo na Hrvaškem in dejal, da je za privabljanje teh potrebno povečati promocijske aktivnosti na Poljskem. Glede na pozitivne odzive na včerajšnji bilateralni konferenci o investicijskih potencialih in izjemno obiskanost današnje otvoritve 9. Evropskega kongresa malih in srednje velikih podjetij, se je minister v družbi direktorice Javne agencije SPIRIT Slovenija Ajde Cuderman s poljskimi kolegi pogovarjal tudi o organizaciji investicijske konference – na Poljskem ali v Sloveniji.

Minister se je danes sestal še s predstavnikom malih in srednje velikih podjetij na Poljskem, gospodom Adamom Ambramowiczem, ki je na funkciji leto dni. Tako v Sloveniji kot na Poljskem mala in srednje velika podjetja igrajo pomembno vlogo, saj v obeh primerih zaposlujejo približno tri četrtine zaposlenih. Vseeno pa jih Poljska sorazmerno z velikostjo države premore bistveno več – samo za primerjavo, na Poljskem je kar 2,5 milijona tovrstnih podjetij, v Sloveniji pa 140.000. Slednje predstavlja tudi izjemno priložnost delitve poljskega znanja glede podpore delovanja teh podjetij s strani države.

Minister Počivalšek je za okrepitev gospodarskih odnosov predlagal povratni obisk poljskih predstavnikov z gospodarsko delegacijo v Republiki Sloveniji. Glede na približevanje sezone zimskih športov, kjer Slovenija blesti tako z rezultati kot samim znanjem organizacije prireditev na tem področju in visokotehnološkimi izdelki, je kot najboljšo priložnost za obisk Poljakov označil čas smučarskih skokov v Planici, torej v marcu naslednjega leta.