Skoči do osrednje vsebine

DS Olga Belec pri rojakih v Beogradu in Novem Sadu

V torek, 15. oktobra 2019, je državna sekretarka Olga Belec obiskala Društvo Slovencev Sava v Beogradu, kjer je tudi sedež Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji (NSSNMS).

Tam se je srečala s Sašom Verbičem, predsednikom obeh ustanov, in s članicami in člani vodstvenih organov tega največjega slovenskega društva v Srbiji ter nacionalnega sveta. Tako društvo, kot svet sta jo seznanila s številnimi preteklimi tekočimi in načrtovanimi projekti ohranjanja slovenskega jezika in kulture ter širjenja spoznavanja Slovenije in slovenske skupnosti v Srbiji. DS je obiskala tudi prof. dr. Majo Đukanović, članico Sveta Vlade RS za Slovence po svetu in lektorico slovenskega jezika na beograjski univerzi. Gre za največjega med lektorati slovenskega jezika in kulture na svetu, saj je vanj preko različnih predmetov vključenih kar okoli sedemsto študentov.

Istega dne je pot nadaljevala v Novi Sad, kje je obiskala društvo Slovencev Kredarica, sicer najstarejše slovensko društvo v tej državi, in se o tekoči problematiki pogovarjala z vodstvom, ki je dejavno vpeto tudi v delo omenjene krovno-predstavniške organizacije NSSNMS.