Skoči do osrednje vsebine

V Benetkah prvo srečanje obrambne pobude Adrion

Obrambni minister Karl Erjavec se je danes, 15. oktobra, v Benetkah udeležil srečanja obrambnih ministrov držav pobude Adrion. Gre za prvo srečanje v formatu obrambnih ministrov Adriona, ki od leta 2004 in na temelju Jadransko-Jonske pobude združuje mornarice držav ob Jadranskem in Jonskem morju oziroma Italije, Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Albanije in Grčije. Ob robu srečanja se je minister Erjavec sestal z gostiteljem ministrom Lorenzom Guerinijem.

Pobuda Adrion temelji na Jadransko-Jonski pobudi, ki je bila na predlog Italije ustanovljena maja 2000 s podpisom Anconske deklaracije. Jadransko-Jonska pobuda je širša od pobude Adrion, saj zajema mednarodno sodelovanje na različnih področjih. Pobuda Adrion je v obliki obrambnega sodelovanja nastala leta 2004 na ideji, da mednarodne krize lahko rešujemo le s sodelovanjem držav. Vključuje razvijanje medsebojnega sodelovanja in razumevanja med državami v regiji, razvoj povezljivosti vojaških mornaric, organiziranje in izvajanje skupnih vojaških vaj, izvajanje obiskov v pristaniščih ter organiziranje skupnih izobraževanj in usposabljanj.

Tokratno srečanje pobude Adrion je prvo v formatu obrambnih ministrov, ki so ob tej priložnosti govorili o krepitvi in možnih oblikah sodelovanja v okviru pobude. Dogovorili so se glede vsebine deklaracije o nadaljnjem sodelovanju mornaric držav pobude, ki jo bodo v kratkem tudi podpisali. Deklaracija nakazuje večjo operativnost pobude, tudi možnost postopnega vključevanja pobude v misije in operacije. Minister Karl Erjavec je pozdravil zavezanost držav regije, da sodelujejo na obrambnem področju. Poudaril je, da so dosežki regionalnih iniciativ odvisni od zavezanosti skupni viziji, pri čemer je namen pobude Adrion predvsem zagotavljanje transparentnosti in sodelovanja v Jadranskem in Jonskem morju. V primeru vključevanja pobude v operacije in misije morajo imeti države možnost, da samostojno odločajo o obsegu in časovni dimenziji morebitnih prispevkov. Minister Erjavec je poudaril tudi, da Slovenija daje regionalnemu sodelovanju zelo velik pomen. Pri tem je izpostavil pozitivne učinke sodelovanja na razvoj 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske, ki je s sodelovanjem na operacijah Mare Nostrum (2013) in EUNAVFOR MED Sophia (2015) prispevalo k prepoznavnosti Slovenije kot kredibilne pomorske države.

Slovenija bo leta 2020 za leto dni prevzela vlogo vodilne države v pobudi Adrion. V tem času bo Slovenija predsedovala in zato gostila letno srečanje usmerjevalne skupine Adrion, Slovenska vojska pa bo organizirala pomorsko vajo za mornarice pobude.

Minister Erjavec se je ločeno srečal z novim italijanskim ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem. V pogovoru je dejal, da sta državi tesni zaveznici in izjemno uspešno sodelujeta tudi na obrambnem področju.

1 / 4