Skoči do osrednje vsebine

Gospodarska delegacija na obisku na Filipinih

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Manila, 14. oktober - Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti je obiskal Filipine z namenom krepitve gospodarskih odnosov med državama. Uradno delegacijo je spremljala tudi gospodarska delegacija 10-ih predstavnikov slovenskih podjetij in Gospodarska zbornica Slovenije.

V sklopu obiska se je slovenska vladno-gospodarska delegacija udeležila poslovnega srečanja na Filipinski zbornici za trgovino in industrijo, kjer so potekali tudi B2B sestanki s slovensko vladno in gospodarsko delegacijo. Delegacija je sodelovala na okrogli mizi, katero je na filipinski strani vodil g. Ireneo V. Vizmonte, podsekretar na Ministrstvu za trgovino in industrijo, na slovenski strani pa državni sekretar mag. Aleš Cantarutti. Državni sekretar Cantarutti je imel bilateralno srečanje tudi z dr. Ceferinom S. Rodrigezom, podsekretarjem za industrijski razvoj in trgovinsko politiko iz Ministrstva za trgovino in industrijo Filipinov. 

Sestanki so potekali v zvezi s krepitvijo gospodarskih vezi, spoznavanju trga, okolja, prioritet, želja in morebitnih priložnostih konkretnega sodelovanja na področju energetike, transporta in logistike, IT tehnologije, kovinsko-predelovalne industrije, upravljanja s človeškimi viri, turizma, ipd.

Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti je predstavil gospodarsko stanje Slovenije in blagovno menjavo med državama s poudarkom na potencialnih priložnostih sodelovanja med državama. Na srečanjih je poudaril, da »Slovenija razpolaga z ustrezno gospodarsko klimo, investicijam naklonjenim okoljem, ima ugodno geostrateško lego, je inovativna in tehnološko napredna, če naštejemo le nekatere prednosti. To so zagotovo dobra izhodišča za krepitev gospodarskega in trgovinskega sodelovanja«.

Filipini so država, s katero imamo sicer skromno blagovno menjavo, vendar pa njena napovedana 5,7 % povprečna letna stopnja gospodarske rasti v prihodnjih petih letih, predstavlja velik potencial za našo državo in tudi za slovenska podjetja. Gre za državo, s katero imamo skromno blagovno menjavo, toda zaradi njene visoke gospodarske rasti, predstavlja velik potencial.