Skoči do osrednje vsebine

Forum o digitalnem mladinskem delu: "Kdaj, če ne zdaj?"

Danes, 15. 10. 2019, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport na Masarykovi ulici 16 v Ljubljani med 9:00 in 16:30 poteka forum o digitalnem mladinskem delu »Kdaj, če ne zdaj?«. Forum organizirata MOVIT, nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Urad Republike Slovenije za mladino.

Po podatkih Eurostata je v letu 2016 91 % mladih Evropejcev uporabljalo internet na dnevni ravni, 83 % mladih Evropejcev je za dostop do interneta v času, ko niso bili v službi ali doma, uporabljalo telefon. 86 % mladih Evropejcev je komuniciralo preko elektronskih sporočil, 83 % mladih je obiskovalo družbena omrežja, 47 % pa jih je na splet nalagalo vsebino, ki so jo ustvarili sami (slike, videi, besedila). 

Mladi danes brez dvoma uporabljajo digitalne tehnologije in preživljajo čas na internetu. Ker se mladinsko delo dogaja z mladimi in za mlade, je nujno potrebno, da se ta vidik pri delu z mladimi tudi ustrezno upošteva – pa naj gre za preventivne dejavnosti, digitalne metode dela, krepitev kompetenc mladih za učinkovito in varno uporabo digitalnih tehnologij ali za motivacijske in promocijske dejavnosti. Digitalne tehnologije do tako lahko bodisi vsebina mladinskega dela sama bodisi le orodje za doseganje in motiviranje mladih za vključevanje v dejavnosti na področju mladinskega dela, katerih primarni fokus so druge za mlade relevantne tematike.

Za to pa se morajo tudi mladinski delavci sami seznaniti z razvojem in trendi na področju digitalnih tehnologij ter nadgraditi svoje kompetence za njihovo uporabo oz. smiselno vključevanje v svoje siceršnje dejavnosti z mladimi. 

Forum je tako zjutraj gostil motivacijskega govorca Juho Kiviniemi, ki prihaja s Finskega nacionalnega centra za strokovni razvoj digitalnega mladinskega dela, v nadaljevanju pa bodo zbrani s pomočjo številnih izvajalcev raziskovali praktične digitalne pristope, metode in tehnologije. Popoldanski del foruma bo nato namenjen razpravi o potrebah mladinskih delavcev in menedžerjev mladinskih organizacij za nadaljnji razvoj digitalnega mladinskega dela v Sloveniji. 

»Pomembno je, da mladinski delavci razumejo delovanje tehnologije in se zavedajo priložnosti ter tudi pasti, ki jih digitalni svet prinaša. Tako bodo otrokom in mladostnikom lahko dali dobro popotnico za vključujočo in ustvarjalno rabo digitalne tehnologije,« je misli na to temo strnila Katja K. Ošljak, direktorica zavoda <vsak>, ki je tudi eden od partnerjev dogodka. 

Na dogodku praktične delavnice izvajajo: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon, Inštitut 4.0, Zavod Vsak in Code Week, Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija ter Mladinska mreža MaMa. 

Organizatorja želita z dogodkom spodbuditi razpravo o digitalnem mladinskem delu pri nas in začrtati smernice za njegov nadaljnji razvoj. Dogodek poteka v okviru podpornih aktivnosti Movita - nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.