Skoči do osrednje vsebine

ZPKZ Dob – strokovni obisk predstavnikov hrvaške zaporske uprave

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni smo 10. oktobra 2019 organizirali obisk delegacije iz Republike Hrvaške, z namenom strokovne izmenjave izkušenj na področju obravnave storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost.

Obiska se je udeležilo sedem strokovnih delavcev iz Republike Hrvaške: predstavniki hrvaškega Generalnega urada, kaznilnice Lepoglava, Glina, zapora Varaždin, Bjelovar, Glina in Zagreb ter psihologi iz slovenskega zaporskega sistema iz ZPKZ Dob pri Mirni, Koper, Maribor, Celje in predstavnika Generalnega urada. Zbrane je z uvodnim nagovorom pozdravila vodja ZPKZ Dob pri Mirni ga. Lidija Pezdir Ristič. V nadaljevanju je bilo predstavljeno stanje na področju obravnave storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost v Sloveniji, predstavitev obravnave v ZPKZ Dob pri Mirni ter predstavitev obravnave v Republiki Hrvaški. V drugem delu obiska je bil organiziran ogled muzejsko zbirke zavoda Dob ter zaprtega dela zavoda, v sklopu katerega so si udeleženci srečanja ogledali oddelek za prostočasne dejavnosti, 2. in 6. oddelek obsojencev ter prostore za obiske in obiske preko noči.

Obisk je potekal v pozitivnem vzdušju, udeleženci so si izmenjali izkušnje s področja dela z zaprtimi osebami in obravnave storilcev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Ob koncu obiska so udeleženci srečanja izrazili željo po nadaljnjem strokovnem sodelovanju v prihodnje. 

 

1 / 2