Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar v Gornji Radgoni: Most prijateljstva že pol stoletja predstavlja prijateljsko povezavo med Slovenijo in Avstrijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes nagovoril zbrane na slovesnosti ob 50. obletnici otvoritve Mostu prijateljstva, ki povezuje slovensko Gornjo Radgono z avstrijskim Bad Radkersburgom. Pred tem se je na neformalnem srečanju sestal tudi z deželnim glavarjem avstrijske Štajerske Hermannom Schützenhöferjem, s katerim sta potrdila zelo dobro sodelovanje med Republiko Slovenijo, Republiko Avstrijo in deželo Štajersko. Gre za enega prvih dogodkov v sklopu Leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra 2019.

Obstoječi 111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most sta 12. oktobra 1969 svečano odprla jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito in avstrijski predsednik Franz Jonas. V letu 2009 sta na podlagi medsebojnega sporazuma Republika Slovenija in Republika Avstrija izvedli sanacijo mostu čez Muro.

"Most prijateljstva nas povezuje že mnogo več kot 50 let, saj je tu preko stoletij stalo že več mostov. Ta most povezuje dve mesti, dve državi, dve kulturi, dva jezika in na simbolni ravni predstavlja tudi prijateljsko povezavo med dvema sosednjima državama – Slovenijo in Avstrijo," je v nagovoru izpostavil minister dr. Cerar.

V neformalnem pogovoru sta se minister Cerar in deželni glavar Schützenhöfer dotaknila delovanja slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem, gospodarskih odnosov in sodelovanja na področju kulture in izobraževanja. Slovenija pričakuje nadaljnje korake k uresničevanju pravic slovenske manjšine in izboljšanje dialoga z novo zvezno vlado. Z avstrijsko Štajersko opravi namreč Slovenija največ blagovne menjave med vsemi avstrijskimi zveznimi deželami, leta 2018 se je menjava povečala na 1,3 milijarde evrov.

Današnja slovesnost spada tudi v sklop dogodkov Leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo, ki se je začel 9. oktobra 2019 in bo trajal do konca leta 2020. Sosedski dialog, ki sta ga zastavila minister dr. Cerar in nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je poleg predstavitve kulturnih projektov iz obeh držav namenjen boljšemu spoznavanju in ozaveščanju o dobrih praksah sodelovanja ter spodbujanju novih partnerstev.