Skoči do osrednje vsebine

Več kot 130 zadovoljnih podjetnic odšlo z novimi znanji in izkušnjami

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Včeraj pozno popoldne se je na Gospodarskem razstavišču zaključil celodnevni dogodek za ženske podjetnice z naslovom Nadgrajujemo zanje in delimo izkušnje. Na dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 130 podjetnic, so bili predstavljeni in nagrajeni najboljši poslovni modeli podjetnic začetnic, velik poudarek pa je bil na mreženju, predstavitvah izdelkov in storitev podjetnic ter pridobivanju novega znanja in izmenjavi izkušenj.

Prvi del dogodka je bil namenjen predstavitvam poslovnih idej podjetnic začetnic pred komisijo. SPIRIT Slovenija je julija letos objavil Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2019. »Nanj so se lahko prijavile podjetnice začetnice, ki so v letu 2019 registrirale svoje podjetje in uspešno zaključile ABC usposabljanje, ki ga je organiziral SPIRIT Slovenija. Če se bodo s svojo predstavitvijo poslovnega modela uvrstile med prvih 30 najbolje ocenjenih, bodo prejele finančna sredstva. S tem smo želeli podjetnicam začetnicam omogočiti stabilnejši začetek poslovne poti, pa tudi spodbuditi inovativnost in tržno usmerjenost poslovnih modelov,« je uvodoma pojasnila mag. Mojca Skalar Komljanc, ki na SPIRIT Slovenija vodi program ženskega podjetništva. Komisijo  je s svojimi predstavitvami uspešno prepričalo 29 podjetnic, ki so na dogodku prejele pogodbo o sofinanciranju. Sledila je predstavitev knjige Svoboda – breme ali privilegij?, avtorice Andreje Comino, ki je udeleženkam odstrla resnične zgodbe o lepotah in tegobah svobodnjaških poklicev.  Popoldanski del dogodka je minil v znamenju mreženja, predstavitvi izdelkov in storitev podjetnic ter pridobivanju novih znanj in izmenjavi izkušenj.

Dogodek sta pripravila SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. SPIRIT Slovenija že vse od leta 2016 izvaja aktivnosti za podjetnice. Tako je do leta 2018 intenzivno spodbujal brezposelne ženske s terciarno izobrazbo k vključevanju v podjetništvo, torej samozaposlitev oziroma ustanovitev lastnega podjetja. Skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodom za zaposlovanje RS in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo je v tem času s programi podjetniškega usposabljanja in subvencijo podjetnicam začetnicam v višini 5.000 EUR podprl 1261 brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki so se v istem obdobju tudi samozaposlile. V letu 2019 je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prekinilo s subvencijami. SPIRIT Slovenija in DOBA fakulteta pa sta pripravili spletni program podjetniškega usposabljanja za podjetnice začetnice »ABC podjetništva,« in jim omogočiti priložnost za razvoj podjetniških kompetenc.