Skoči do osrednje vsebine

Premier obiskal slovenske policiste na makedonsko-grški meji

Predsednik vlade Marjan Šarec si je med delovnim obiskom v Republiki Severni Makedoniji v Gevgeliji skupaj s predsednikom vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom ob izzivih nezakonitih migracij na t. i. balkanski poti ogledal razmere na makedonsko-grški meji ter obiskal tudi prehodno migrantsko središče ob jugovzhodni meji države. Ob tej priložnosti se je srečal s predstavniki slovenske policije, ki sodelujejo pri izvajanju skupnega nadzora prehajanja državne meje na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju povečanega migrantskega toka.

Premier se je policistom zahvalil za delo, ki ga opravljajo zunaj meja naše države, ter poudaril, da je Slovenija na makedonsko južno mejo od januarja 2016 pa do danes napotila že 39 skupin policistov, skupaj 249 policistov. Sodelovanje med ministrstvoma za notranje zadeve ter policijama Slovenije in Severne Makedonije ocenjuje kot odlično in zelo intenzivno. Slovenija, ki se prav tako sooča z nezakonitimi migracijami pri varovanju schengenske meje, vedno znova poudarja, da bi se morala Evropska unija bolj zavzeti za učinkovitejše varovanje svojih zunanjih meja. Omenil je še številne druge ukrepe, ki jih EU izvaja na tem področju, in tudi prizadevanja za odpravo temeljnih vzrokov krize ter občutno povečanje humanitarne pomoči ljudem, ki jo potrebujejo v EU in zunaj nje.

Premier je ponovil, da si Slovenija prizadeva za dobro sodelovanje s Severno Makedonijo ter za makedonski napredek na poti v EU. Reformni napredek in stabilnost regije sta namreč v strateškem interesu Slovenije. Hkrati pa v razpravah v Evropski uniji poudarja pomen vsestranske podpore Severni Makedoniji na področju varnosti, s čimer bi dosegli še kakovostnejše varovanje meje.