Skoči do osrednje vsebine

Podeljene diplome izrednim študentkam in študentom višješolskega programa Policist

Danes, 10. oktobra 2019, je v Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani potekala slovesna podelitev diplom 135 študentom izrednega študija višješolskega študijskega programa Policist.

Svečane podelitve sta se udeležili tudi državna sekretarka mag. Melita Šinkovec in generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar.

Državna sekretarka mag. Melita Šinkovec je v svojem nagovoru vsem diplomantkam in diplomantom čestitala za njihov uspeh. »135 vas je, ki ste hkrati ob svojem delu v policiji pridobivali še dodatna strokovna znanja. Zdaj ste usposobljeni za reševanje strokovnih in delovnih izzivov ter opremljeni z znanjem za samostojno kritično presojanje. Zelo pomembno vlogo pri vašem študiju so nedvomno imeli odlični predavateljice in predavatelji, ki so svoje teoretično znanje lahko na učinkovit način povezali z vašimi praktičnimi izkušnjami, in vas spodbujali k izmenjavi mnenj, dobrih praks, in upam, da tudi k analizi kakšnih napak. Znanje je ključna komponenta za opravljanje vašega dela, še posebej danes, v času kompleksnih varnostnih izzivov in hitrih družbenih sprememb.« Povedala je, da je  policijsko delo zahtevno in terja nenehno pripravljenost, zanesljivost, odločnost in pripadnost organizaciji. »Verjamem, da ste si poklic policista izbrali premišljeno in z jasnim namenom. Iskreno želite služiti ljudem in državi, kar pomeni zagotavljati varnost posameznikom in skupnosti, varovati človekove pravice in temeljne svoboščine ter krepiti pravno državo. Ker ste že izkušeni policistke in policisti, veste, da mora biti to temeljno poslanstvo slovenske policije za vas prva in elementarna norma«, je še med drugim dodala državna sekretarka.

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je v nagovoru poudarila, da je delo policista  izjemno zahtevno in kompleksno, zato je nenehno izobraževanje ključnega pomena. Policisti so med izrednim študijem nadgradili svoje znanje s še dodatnimi teoretičnimi vedenji in praktičnimi veščinami in povedala, da so poleg zakonitosti najpomembnejše socialne veščine. Prepričana je, da bo novo pridobljeno znanje še dvignilo kakovost policijskega dela. Zahvalila se je vsem policistkam in policistom, ki vsakodnevno na terenu skrbijo za varnost prebivalcev Slovenije. Pozvala jih je naj vedno zrejo preko ograj. »Um je ogenj, ki ga je treba podpihovati, ne posoda, ki jo je treba polniti. Človekova suverenost je namreč v vedenju in v pravičnosti«. Ob koncu je še dodala, naj ohranijo in krepijo v sebi sočutje  negujejo dobre medsebojne odnose in  prisluhnejo sodelavcem, njihovim težavam, tudi predlogom. Naj bodo  en drugemu v oporo, saj je policija sistem, v katerem sta zaupanje med sodelavci in solidarnost temeljna pogoja za uspeh, česar se je treba zavedati iz dneva v dan in to krepiti.