Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem in evropskem dnevu proti smrtni kazni pozivamo k splošni prepovedi smrtne kazni povsod po svetu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob današnjem svetovnem in evropskem dnevu boja proti smrtni kazni Slovenija kot odločna nasprotnica te oblike kaznovanja poziva k njeni globalni odpravi. Pozdravljamo dejstvo, da je Evropa prva celina, ki je (z izjemo Belorusije) v celoti odpravila smrtno kazen.

Smrtna kazen je nečloveška, okrutna, ponižujoča in dokončna oblika kaznovanja, ki predstavlja grobo kršitev človekovih pravic obsojencev in njihovih družinskih članov. Osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva, ki sovpada s 30. obletnico Konvencije o pravicah otrok, so ''Otroci, nevidne žrtve''. Pogosto se namreč prezre stisko ter čustveno in psihološko breme otrok staršev, obsojenih na smrt ali že usmrčenih. Takšna trauma lahko otroka spremlja celo življenje.

Globalna odprava smrtne kazni je pomembna tako z vidika varovanja človekovega dostojanstva kot zaradi nepovratne škode, ki jo povzroča. Obenem podatki kažejo, da smrtna kazen ne zmanjšuje stopnje kriminala.

Slovenija zato pozdravlja krepitev prizadevanj proti smrtni kazni na mednarodni ravni ter ponovno poziva vse države, ki še ohranjajo smrtno kazen, da jo čim prej odpravijo oziroma uvedejo moratorij na njeno izvrševanje.