Skoči do osrednje vsebine

Minister na srečanju s študenti UL MF o povečanju vpisa na fakulteto

Minister je zdravje je danes obiskal Medicinsko fakulteto, kjer se je letos, v dobre pol leta, že tretjič srečal z študenti medicine. Poleg ministra so se srečanja udeležila tudi državna sekretarka na MZ prim. Simona Bornšek Repar, dr. med., predsednica ZZS dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. med., dekan UL MF prof. dr. Igor Švab, dr. med. in vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana.

Na srečanju se se udeleženci pogovarjali o stanju v slovenskem zdravstvu, predvsem na področju primarne zdravstvene oskrbe. Minister je izpostavil, daje naš zdravstveni sistem v primerjavi z ostalimi državami dober, relativno kakovosten in učinkovit, seveda s prostorom za izboljšanje.

Glede primarnega zdravstvenega varstvo je minister podal predlog obema medicinskima fakulteta (MF), da povečata število vpisnih mest, in sicer MF Ljubljana za 30 mest in MF Maribor za 20 mest. MF Ljubljana je namreč imela največje število vpisov leta 2011 -220, takoj naslednje leto so število vpisnih mest zmanjšali na 180. Zadnjih pet let razpišejo 150 mest na leto. Podobna situacija je v Mariboru. MF Maribor je imela največ vpisov leta 2011 in sicer 96, vsa ostala leta je bilo število vpisnih mest 86.