Skoči do osrednje vsebine

Slovenski in nizozemski zunanji minister: Pri spoštovanju temeljnih vrednot Unije in vladavini prava moramo biti dosledni

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil ministra za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Stefa Bloka. Ministra sta potrdila odlične dvostranske odnose med državama, tako na političnem kot gospodarskem področju, ter podobne poglede glede številnih aktualnih evropskih in globalnih tem. Kot zgled slovensko-nizozemskega povezovanja, ki navdušuje kolesarske navijače tako pri nas kot na Nizozemskem, sta med drugim tudi slovenski šampijon Primož Roglič, ki tekmuje za nizozemsko ekipo Jumbo–Visma.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo ob krepitvi sodelovanja med državama ter med Slovenijo in državami Beneluksa, predvsem na področju evropskih in multilateralnih zadev ter gospodarskega sodelovanja. Nizozemska sodi med pomembne zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, blagovna menjava presega 1,6 milijarde evrov, po obsegu tujih neposrednih naložb pa je šesta država. Minister dr. Cerar je izrazil željo za povezovanje zlasti na področju umetne inteligence ter logističnem in energetskem področju.

Obe državi povezuje zavezanost načelom multilaterizma, vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic ter sodelovanje v mednarodnih organizacijah. Sogovornika sta se strinjala, da pri spoštovanju temeljnih vrednot Unije in vladavini prava moramo biti dosledni.

Glede prihodnosti Evropske unije sta se ministra strinjala, da moramo krepiti varnost EU in njenih državljanov, zagotavljati gospodarsko rast in blaginjo ter si prizadevati za socialno, uspešno in varno Unijo. Minister dr. Cerar je sogovorniku predstavil prednostne naloge v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, pri čemer je izpostavil željo po tesnejšem sodelovanju z Nizozemsko na področju krožnega gospodarstva (Nizozemska je že sprejela Operacijski načrt za prehod v krožno gospodarstvo do leta 2050).

Sogovornika sta izmenjala poglede na proces izstopa Združenega kraljestva iz EU. Glede Zahodnega Balkana je minister dr. Cerar podal odločno sporočilo, da je "za Slovenijo, za stabilnost regije, za nadaljevanje reform pomembno, da imajo države jasno evropsko perspektivo. EU mora ostati močno aktivna v tem delu Evrope, zato upamo, da bo oktobra doseženo soglasje za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo."

Minister dr. Cerar se je zahvalil sogovorniku za podporo držav Beneluksa glede nujnosti implementacije dokončne in zavezujoče arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki so jo v skupni izjavi že junija 2017 izpostavili predsedniki treh vlad Beneluksa.

Obisk pomeni nadaljevanje rednega in poglobljenega političnega dialoga dveh sorodno mislečih držav članic Evropske unije. Poleg gostitelja ministra dr. Cerarja sta nizozemskega ministra Bloka v okviru obiska sprejela tudi predsednik države Borutom Pahorjem in predsednik vlade Marjanom Šarcem.

Skupna izjava ministra dr. Mira Cerarja in ministra za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Stefa Bloka