Skoči do osrednje vsebine

Slovenija pričakuje, da bosta Mercatorju omogočena nadaljnja rast in razvoj

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je srečal s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske Sberbanke. Minister je želel preveriti resničnost nekaterih navedb o Mercatorju v javnosti. Na srečanju je od največjih lastnikov ter poslovodstva Skupine Fortenova prejel zagotovila, da ne delajo v smeri razbitja Mercatorja. Minister se je zavzel, da sedež Mercatorja še naprej ostane v Sloveniji ter da slovenski dobavitelji z novo družbo Fortenova dosežejo pisni dogovor, ki jim bo omogočal ustrezne pogoje poslovanja ter enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji.

Izjava ministra Zdravka Počivalška za medije

Družba Mercator je trenutno v postopku prenosa deležev iz starega lastnika (Agrokor) na novoustanovljeno družbo Fortenova. V javnosti so se v zadnjih dneh pojavile različne informacije o namerah pravnega naslednika Agrokorja – novoustanovljene družbe Fortenova Groupa, da želi pripojiti Mercator tako, da bi ga najprej razdelila in slovenski del ločila od ostalih hčerinskih družb.

»Te informacije sem želel preveriti in iz prve roke dobiti jasna zagotovila o nameri glede Mercatorja,« je po srečanju dejal minister Počivalšek. Minister je odločno poudaril, da bi bila »kakršnakoli razstavitev Mercatorja za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. Od sogovornikov sem danes dobil zagotovila, da ne delajo v smeri razbitja Mercatorja.«

Minister Počivalšek je ob tem pojasnil pričakovanja Slovenije glede Mercatorja: »Slovenija si želi, da se koncern Agrokor prestrukturira na način, da bo nova družba Fortenova postalo uspešno podjetje, ki bo v prihodnosti omogočilo tudi Mercatorju, da bo rasel in se razvijal.« Eno od pričakovanj Slovenije je tudi, da bo sedež Mercatorja ostal še naprej v Sloveniji.

Poleg tega pa se je minister danes ponovno zavzel za slovenske dobavitelje: "Sem optimist in verjamem, da se bo v relativno kratkem času zgodilo srečanje slovenskih dobaviteljev z vodstvom Agrokorja in Fortenove, da bi dosegli pisni dogovor o pogojih poslovanja v okviru nove Skupine Fortenova.« Minister je že večkrat poudaril, da si Slovenija prizadeva, da bi imeli slovenski dobavitelji tudi v okviru Fortenove ustrezne pogoje poslovanja ter enakopravno obravnavo z drugimi dobavitelji.

Glede prenosa Mercatorja s starega insolventnega Agrokorja na novo družbo Fortenova je minister spomnil na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena, in sicer pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.

Minister je izpostavil pomen Mercatorja za slovensko državo v gospodarskem smislu: »Mercator naredi čez milijardo in pol prometa na leto, da je pomemben zaposlovalec, saj ima več kot 10.000 zaposlenih. Kar je za nas najbolj pomembno, je, da je slovenska dobaviteljska veriga v Mercator vključena z nad 500 milijoni evrov.«

Družba Mercator je danes v privatni in ne državni lasti, kar močno omejuje možnosti ukrepanja države.  Kljub temu si država v skladu s svojimi pristojnostmi že ves čas prizadeva za zaščito interesov Republike Slovenije, dobaviteljev in zaposlenih Mercatorja. To se je kot učinkovito izkazalo tudi z sprejetjem zakona t.i. »Lex Mercator«.

Minister se je srečal s predsednikom konzorcija nepoplačanih slovenskih dobaviteljev Agrokorja, Izidorjem Krivcem, izrednim članom uprave Mercatorja, Gregorjem Planteuom, izvršnim direktorjem skupine Fortenova, Frabrisom Peruško ter predstavniki Sberbanke Maksimom Poletaevim ter Sergeyem Volkovim.