Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na 4. Konferenci o inovacijskem sodelovanju med Kitajsko ter srednje in vzhodno evropskimi državami

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

V Beogradu 8. in 9. oktobra poteka 4. Konferenca o inovacijskem sodelovanju med Kitajsko ter srednje in vzhodno evropskimi državami, katere sta se včeraj, 8. oktobra, udeležila državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Jernej Tovšak.

Udeležence konference so najprej pozdravili Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, minister za znanost in tehnologijo Kitajske Wang Zhigang in minister za inovacije in tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović. Sledilo je delovno srečanje ministrov pristojnih za inovacije in razvoj iz Evrope in Kitajske, kjer so razpravljali o načinih za izboljšanje poslovnega okolja za sodelovanje na področju inovacij, tehnologije in digitalizacije. 

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar je na srečanju poudarila: »Inovacije so ključni dejavnik uspešnosti poslovanja in danes smo naredili pomemben korak k izgradnji poti inovacij med našimi državami. Zavedati se moramo, da se zaradi hitrih sprememb na področju tehnološkega razvoja in različnih družbenih izzivov vloga inovacij vedno bolj povečuje. Klimatske spremembe, staranje ljudstva, nova industrijska revolucija je le nekaj teh dejavnikov. Dejstvo pa je, da se dandanes največje inovacije ustvarjajo preko globalnih partnerstev in na tem moramo graditi.«

Slovenija je s sodelovanjem v Pobudi 17 + 1 v preteklih petih letih močno poglobila in okrepila gospodarske odnose s Kitajsko, vrednost blagovne menjave je v letu 2018 znašala več kot 1,3 milijarde evrov in vztrajno raste. Na Kitajskem pa je prisotnih že kar nekaj slovenskih organizacij, več kot 30 podjetij ima tam svoja predstavništva ali poslovne enote.

Več o konferenci.