Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar odprl Leto sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je nocoj kot slavnostni govornik odprl Leto sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019-2020 v Festivalni dvorani Ljubljana. V svojem govoru je izpostavil, da z enoletnim projektom bogatega sosedskega dialoga, ki se sočasno otvarja na Dunaju v Ljubljani, želita sosedni državi graditi nova partnerstva, poglobiti medsebojno poznavanje in sodelovanje institucij, prebivalcev in prebivalk sosednih držav ter odpravljati stereotipe.

Slovenija – Avstrija 2019-2020

Minister dr. Cerar je v govoru poudaril, da sta Slovenija in Avstrija povezani z večstoletno skupno preteklostjo in podobnimi pogledi na pomembne teme prihodnosti Evropske unije. Sodelovanje je razvejano na številnih področjih, od gospodarstva in turizma, čezmejnega sodelovanja, kulture in umetnosti do izmenjave študentov v okviru projekta Erasmus in sodelovanja znanstvenih institucij. Po ministrovih besedah igrajo svojevrstno povezovalno vlogo društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, klubi in posamezniki nemško govoreče skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne skupnosti v Avstriji, ki sooblikujejo kulturno in družbeno življenje v sosednih državah. Leto sosedskega dialoga se bo zaključilo prav na predvečer 100. obletnice plebiscita na južnem Koroškem. Po besedah ministra dr. Cerarja bo to priložnost, da zgodovinska bremena 20. stoletja postavimo v kontekst evropskih in globalnih vrednot sprave, sožitja in medsebojnega spoštovanja, na katerih temelji tudi prihodnost slovensko-avstrijskih odnosov.

Sosedski dialog Slovenija - Avstrija 2019/2020, ki je bil skupna pobuda ministra dr. Cerarja in nekdanje avstrijske ministrice dr. Karin Kneissl, se bo preko vrste dogodkov, osredotočenih predvsem na sodelovanje v kulturi, odvijal skozi celo leto tako v Sloveniji kot v Avstriji. Izvajalca projektov, Slovenski kulturni center na Dunaju (SKICA) in Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, bosta organizirala preko 60 dogodkov, ki bodo povezali kulturne in akademske institucije, medije, šole in univerze v skupnih projektih na temo zgodovine, tradicije, okolja, športa, zaščite voda in alpskega prostora ter spodbujanja turizma. Projekt sledi tudi politikam EU, ki v ospredje postavljajo medkulturni dialog, kulturni turizem in dediščino.

Več informacij o programu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019-2020