Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenske industrije v CERN za okrepitev sodelovanja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Da bi poglobili in spodbudili sodelovanje slovenskega gospodarstva z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN), je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije in Gospodarsko zbornico Slovenije pripravilo dvodnevni dogodek "Dan slovenske industrije v CERN". Slovensko delegacijo, ki jo spremljajo predstavniki 25 slovenskih podjetij, vodi državni sekretar dr. Jernej Štromajer.

Državni sekretar dr. Jernej Štromajer je ob začetku dogodka v CERN v sredo, 9. oktobra, poudaril, da so se s pridruženim članstvom Slovenije v CERN odprle možnosti sodelovanja tudi za slovensko gospodarstvo. Izrazil je upanje, da bo dogodek prinesel nove in še tesnejše vezi sodelovanja, obenem pa tudi možnosti skupnega znanstveno-gospodarskega dela pri raziskavah in razvoju v CERN. »Vključitev slovenskega gospodarstva v delo CERN bo zagotovo poglobila tudi povezave in sodelovanje med slovensko znanostjo in slovenskim gospodarstvom.«

Dr. Štromajer je izpostavil strateški pomen odličnega sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom ter skupnega določanja področij, na katerih je v sinergiji mogoče doseči najboljše rezultate. Izrazil je prepričanje, da bo dogodek obenem odprl tudi možnosti skupnega znanstveno-gospodarskega dela pri raziskavah in razvoju v CERN. »Verjamem, da bo vključitev slovenskega gospodarstva v delo CERN poglobila tudi povezave in sodelovanje med slovensko znanostjo in slovenskim gospodarstvom,« je dejal dr. Štromajer. »Z Dnevom slovenske industrije v CERN želimo opozoriti tudi na pomen znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti ter na njune učinke v dobrobit družbe nasploh.«

Pridruženo članstvo slovenskim znanstvenikom omogoča neomejen dostop do vseh programov, ki potekajo v CERN, hkrati pa se povečuje intelektualna baza sodelujočih institucij. Slovenskemu gospodarstvu pa omogoča poln dostop do naročil CERN in s tem povezan prodor na izjemno zahtevne trge z izdelki z veliko stopnjo vloženega znanja.

Udeležence Dneva slovenske industrije je uvodoma nagovoril generalni direktor za finance in človeške vire CERN Martin Steinacher. Predstavniki CERN pa so slovenski delegaciji predstavili način poslovanja podjetij s CERN, možnosti sodelovanja pri znanstvenih in razvojnih dejavnostih in oblikovanju inovativnih rešitev ter sklepanju sporazumov o sodelovanju. Predstavili so jim poslovne priložnosti in primere odličnega sodelovanja gospodarstva na različnih tehničnih področjih, prenos tehnologije iz CERN v industrijo, pa tudi prihajajoča javna naročila na strani CERN. Izpostavili so, da si želijo več sodelovanja s slovenskim gospodarstvom in da so zanj odprti. Konferenčnemu delu programa so sledili konkretni individualni sestanki med predstavniki podjetij in predstavniki CERN.

Dan slovenske industrije bo pomemben korak k vzpostavitvi organizacijske sheme sodelovanja s CERN na ravni države. Pomen sodelovanja Slovenije s Cernom je izjemen, tako za področje znanosti in izobraževanja kot tudi gospodarstva, ki pa ga je za sodelovanje potrebno bolj spodbuditi, je pred dogodkom dejal minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. V raziskave v CERN je danes vključenih pet slovenskih institucij, 15 znanstvenikov, več let pa kot dobavitelji ali razvijalci tehnološke opreme s CERN sodelujejo tudi nekatera slovenska podjetja. Kljub temu bi si želeli, meni minister dr. Pikalo, da bi bilo sodelovanja še več.

Drugi dan obiska, v četrtek, 10. oktobra, bo namenjen ogledu kompaktnega muonskega solenoida (CMS), ki je detektor splošnega namena pri velikem hadronskem trkalniku (LHC) in antiprotonskega deceleratorja (AD).