Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU med Slovenijo in Norveško

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Veleposlanica Barbara Sušnik, v.d. generalne direktorice za zadeve EU, se je danes mudila na dvostranskih konzultacijah na Norveškem. Z gostiteljem, generalnim direktorjem Direktorata za evropske zadeve na norveškem zunanjem ministrstvu Nielsom Engelschiønom sta izmenjala stališča glede aktualnih dvostranskih, evropskih in mednarodnih vprašanj.

Veleposlanica Barbara Sušnik, v.d. generalne direktorice za zadeve EU, generalni direktor Direktorata za evropske zadeve na norveškem zunanjem ministrstvu Niels Engelschiøn s sodelavci in veleposlanik RS na Norveškem Edvin Skrt

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama, ki jih potrjujejo redne konzultacije med zunanjima ministrstvoma in redni obiski na najvišji ravni. Posebno pozornost sta namenila zelo dobremu sodelovanju na multilateralnem področju, predvsem skupnim projektom v okviru EGP in norveškega finančnega mehanizma. Strinjala sta se, da obstaja možnost za nadaljnjo krepitev gospodarski odnosov med državama, zlasti na področju digitalne transformacije, umetne inteligence, krožnega gospodarstva in elektro-mobilnosti.

Osrednja pozornost je bila namenjena aktualnim evropskim vsebinam. EU je za Norveško zelo pomemben partner in je z njo povezana preko Evropskega gospodarskega prostora, z EU opravi 70 % trgovine. Sogovornika sta izmenjala poglede na proces izstopa Združenega kraljestva iz EU ter posledice za Slovenijo in Norveško v primeru neurejenega izstopa.

Norveška je sicer del schengenskega prostora, a je leta 2015 po velikem migracijskem valu uvedla kontrole na nekaterih notranjih mejah in z njimi namerava vztrajati še naprej. V.d. generalne direktorice Sušnik je predstavila prizadevanja Slovenije za učinkovit nadzor schengenske meje in opozorila, da se v zadnjem času soočamo s povečanim pritiskom nelegalnih migracij na slovensko-hrvaški meji.

V.d. generalne direktorice Sušnik je sogovorniku na njegovo željo predstavila potek priprav ter ključne vsebinske prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU v letu 2021. Norveška stran je izrazila interes za tesno sodelovanje z bodočim slovenskim predsedstvom pri temah skupnega interesa.

Sogovornika sta se strinjala, da imata državi podobne poglede glede številnih globalnih vprašanj; obe trdno zagovarjata multilateralizem, spoštovanje vladavine prava ter pomen demokracije in človekovih pravic. Državi povezuje tudi interes za stabilnost in varnost regije Zahodnega Balkana, zato so bile v okviru pogovorov izmenjane tudi ideje o možnih področjih sodelovanja Slovenije in Norveške v tej regiji.

V.d. generalne direktorice Sušnik se je v okviru konzultacij srečala tudi z vodjo predstavništva  EU na Norveškem Thierryjem Béchetom, častnim konzulom Slovenije v Oslu Knutom Orejem in predsednico slovenskega društva Triglav Sašo Tangen.