Skoči do osrednje vsebine

Ministri v Luksemburgu govorili o migracijah in policijskem sodelovanju

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se danes, 8. oktobra 2019, v Luksemburgu udeležuje zasedanja Sveta ministrov za pravosodje in notranje zadeve.

Osrednja tema današnjega zasedanja so bile migracije. Ministri so se najprej seznanili s trenutno situacijo na posameznih migracijskih poteh, nato pa razpravljali predvsem o izjavi o nameri štirih držav Nemčije, Francije, Italije in Malte, ki so jo konec septembra sprejeli na Malti. Ministri Bolgarije, Cipra in Grčije so predstavili svojo pobudo o vzhodnosredozemski poti, ki je tudi najbolj aktivna.

V izjavi za javnost je minister Poklukar na kratko predstavil situacijo v Sloveniji, število nezakonitih prehodov meje se povečuje, letos smo jih zaznali okoli 12.000, prejeli smo približno 3.000 prošenj za mednarodno zaščito. »A Slovenija razmere na zunanji schengenski meji in v državi obvladuje z različnimi ukrepi, zato razlogov za skrb ni,« je poudaril minister.

Dopoldanski del zasedanja je bil namenjen temam s področja policijskega sodelovanja. Ministri so soglasno sprejeli sklepe o boju proti spolnemu izkoriščanju otrok. Opravili so tudi politično razpravo o povezavi med ekstremizmom in terorizmom, pri čemer so ugotovili, da moramo v prihodnje najprej prenesti direktivo o boju proti terorizmu v nacionalne zakonodaje in se usmeriti v njeno izvajanje v vseh državah članicah. Nadaljevati pa moramo tudi z delom na predlogu uredbe o odstranjevanju terorističnih spletnih vsebin.

Pri razpravi o vplivu novih tehnologij na notranjo varnost so se ministri strinjali, da njihovi učinki postajajo vse bolj kompleksni in pogosto presegajo zmožnosti posameznih držav članic, da bi celostno obravnavale tovrstne vplive in pojave. Zato je Slovenija podprla ustanovitev centra na EU ravni, tudi z vidika vzpostavljanja enotnega EU dialoga med državami članicami in ponudniki spletnih storitev, aplikacij in proizvajalci novih tehnologij. Za te naloge pa bo treba Europolu zagotoviti tudi ustrezna finančna sredstva.

Predsedstvo je predstavilo tudi rezultate vaje na temo hibridnih groženj z neformalnega zasedanja Sveta julija v Helsinkih. Države članice, tudi Slovenija, hibridne grožnje sicer ocenjujejo kot nacionalno pristojnost, vendar je kljub temu dovolj prostora za skupni pristop in EU koordinacijo.

V popoldanskem delu zasedanja bosta predsedstvo in Komisija predstavila postopek priprav na izvajanje nove uredbe o evropski mejni in obalni straži, ki bo začela veljati sredi novembra, predvidena pa je tudi krajša razprava o interoperabilnosti.

Ob robu zasedanja se je minister Poklukar sestal z italijansko kolegico Luciano Lamorgese. Ocenila sta, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev dobro. Minister se je srečal tudi s komisarjem Dimitrisom Avramopoulosom, z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem, avstrijskim zveznim ministrom za notranje zadeve Wolfgangom Peschornom in z novo litvansko notranjo ministrico Rito Tamašunienë.