Skoči do osrednje vsebine

Ponovno uporabo je treba spremeniti v navado - Odprte prijave akcij v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki - najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden izmed bolj učinkovitih je ponovna uporaba. V Sloveniji se zato v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO) posvečamo ponovni uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže. Akcija bo tokrat potekala v tednu od 16. do 24. novembra 2019, prijave so odprte vse do 8. novembra.

V Evropski uniji se količina proizvedenih odpadkov povečuje, kar je v veliki meri posledica današnje množične potrošnje, kjer velja pravilo kupi-uporabi-zavrzi.

Po zadnji raziskavi Eurostata smo v letu 2017 v EU v povprečju proizvedli 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji pa zgolj 10 kg manj, številka se rahlo povečuje že od leta 2013. Jasno je, da je treba ukrepati.

Največja ozaveščevalna akcija v Evropi se letos posveča osveščanju in izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi. Še posebej pereče je ravnanje s tekstilom, kosovnimi odpadki in embalažo, zato se bomo v Sloveniji posvečali načinom, kako lahko zmanjšamo in ponovno uporabimo predvsem slednje.

Vse se da ponovno uporabiti

Maja Nagode si je za svoj življenjski moto izbrala eno samo besedo – manj in skupaj z družino živi po principu čim manj odpadkov. Maja je ustvarila tudi Facebook skupino Dom brez odpadkov, kjer si več kot 10.000 članov izmenjuje ideje in načine, kako v vsakdanjem življenju ustvariti čim manj odpadkov. Svoje izkušnje in misli je delila na delavnici, ki sta jo organizirali Zbornica komunalnega gospodarstva ter Ministrstvo za okolje in prostor za vse, ki načrtujejo organizirati akcijo v času ETZO.

»Spomnim se, kako sem pred leti šla prvič po kruh s svojo vrečko, ki mi jo je mama naredila iz zaves. Ves čas, sem razmišljala, kako bom trgovki razložila, da imam s seboj tekstilno vrečko in ne potrebujem papirnate. Na moje presenečenje je bilo veliko enostavneje kot sem si predstavljala. Brez embalaže lahko nakupujemo kjerkoli - samo pomislite sadje in zelenjava, ki jo kupujemo vsak dan, sta brez embalaže, vse kar moramo storiti je, da s seboj prinesemo tekstilno vrečko ali drugo embalažo za večkratno uporabo. Vsak dan imamo možnost spremeniti svoje navade in začnemo ravnati bolj odgovorno,« je poudarila Maja.

Matic Praznik je učitelj likovne umetnosti na osnovni šoli. Je umetnik, ki živi filozofijo »nič ni za stran« in kupuje minimalno, saj ne podpira nepremišljenega in pretiranega potrošništva, namesto tega si vse, kar potrebuje raje izdela sam iz kosov odpadnega materiala, ki mu vdahne novo življenje. »S tem, ko kos pohištva ponovno uporabimo, mu vrnemo vrednost in z nekaj domišljije mu lahko damo tudi nov pomen ali vlogo. To učim tudi svoje učence. Tako smo iz starih smuči naredili klop, iz lesenih zabojčkov sedežno garnituro. Otroci so do tega koncepta veliko bolj odprti kot odrasli, ki so že prepojeni s tem, da moramo kupovati vedno novo. Ni res. Malo kaj je za stran in skoraj vse se da ponovno uporabiti,« je izpostavil Matic.

Šteje vsaka prijavljena akcija

ETZO je družna iniciativa, ki postane s številom prijav močnejša. Pridružite se ji lahko vsi - nevladne organizacije, šole, bolnišnice, kulturne ustanove, zavodi, društva, podjetja in posamezniki. Kako? Tako da v tednu od 16. do 24. novembra 2019 organizirate aktivnost, ki bo javnost osveščala, zakaj, kje in kako lahko udejanjamo ponovno uporabo v vsakdanjem življenju. Nekaj idej za sodelovanje.

Prijave so odprte do petka, 9. novembra

Svojo akcijo lahko prijavite do petka, 9. novembra 2019 na spletni strani ETZO. Več informacij o postopkih prijave najdete na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva. Prijavljene akcije se bodo potegovale za nagrado European Week of Waste Reduction Awards, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj inovativne pristope na področju preprečevanja odpadkov.

O ETZO

ETZO je ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij EU na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 30 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. V Sloveniji je koordinator Zbornica komunalnega gospodarstva v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor.

 

Več informacij: