Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo v Kjotu predlagal oblikovanje globalnega raziskovalnega prostora

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Kjotu na Japonskem se je 6. oktobra pričel 16. Forum za znanost in tehnologijo. Tam je tudi minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Okrogla miza ministrov, pristojnih za znanost in tehnologijo, se je odvijala na temo Mednarodno sodelovanje pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja skozi znanost, tehnologijo in inovacije.

Japonska vlada je za doseganje ciljev trajnostnega razvoja ustanovila središče za promocijo le-teh in je tako lahko za vzgled pri strukturiranju ukrepov za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, je dejal minister. Večina današnjih glavnih izzivov je globalne narave, zato jih lahko naslavljamo in rešujemo zgolj s skupnim prispevkom, ukrepi in aktivnostmi držav. Nobena posamezna država teh izzivov ne more razrešiti sama. Zato je minister dr. Pikalo za naslavljanje ciljev trajnostnega razvoja predlagal, po vzoru Evropskega raziskovalnega prostora, oblikovanje globalnega raziskovalnega prostora.

»Oblikovanje omenjenega prostora predvideva že deklaracija iz Lunda in nam zagotavlja okvir za sodelovanje med državami pri skupnem razreševanju temeljnih izzivov družbe, ki jih lahko rešimo zgolj z uporabo znanstvenih dognanj in inovacij,« je dejal minister dr. Pikalo. Poudaril je, da je Vlada Republike Slovenije osredotočena na cilje, ki v ospredje postavljajo človeka, družbo in njune potrebe, zato verjamemo, da je potrebno tudi na področju znanosti ustrezno vlogo dati humanističnemu in družboslovnemu raziskovanju.

Ob robu 16. Foruma za znanost in tehnologijo je minister dr. Pikalo opravil več bilateralnih srečanj. Z rektorjem univerze v Kjotu dr. Juichijem Yamagiwo sta sodelovanje med slovenskimi in japonskimi visokošolskimi institucijami ocenila za zadovoljivo in se strinjala, da omogoča še številne priložnosti za krepitev in širitev sodelovanja.

Prioritete Univerze v Kyotu se odlično ujemajo s prioritetami Slovenije in njenih institucij. Priložnost za sodelovanje pa predstavlja tudi skorajšnja ustanovitev mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki bo deloval v Ljubljani. Rektor je izrazil interes za podpis memoranduma o sodelovanju s slovenskimi visokošolskimi institucijami, o čemer bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport seznanilo slovenske visokošolske inštitucije.

Dr. Jernej Pikalo se je srečal tudi s predsednikom Foruma za znanost in tehnologijo Koji Omijem. Minister je pozdravil odlično sodelovanje med Slovenijo ter Forumom za znanost in tehnologijo. Letos prvič Slovenija na njem sodeluje tudi z dvema mladima raziskovalcema v programu bodočih voditeljev.

Minister in predsednik foruma sta se dogovorila, da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport preverilo interes za sodelovanje na forumu tudi med drugimi ključnimi deležniki s področja znanosti in gospodarstva ter pri drugih državah članicah EU in državah Zahodnega Balkana.