Skoči do osrednje vsebine

Rastimo skupaj 2019 v Gorenjski regiji v Kranju

V petek, 4.10.2019 je potekal regijski dogodek projekta Rastimo skupaj 2019 v gorenjski regiji. Dogodek sta pripravila Urad RS za mladino (URSM) in Mladinski svet Slovenije (MSS), gostila ga je Občina Kranj. Dogodki v okviru projekta Rastimo skupaj so namenjeni informiranju mladih na lokalni in regijski ravni ter vključevanju mladih v procese odločanja oz.e-participaciji mladih, na drugi strani pa imajo občinski deležniki možnost prisluhniti predlogom mladih.

Prisotne je nagovoril tudi Tin Kampl, direktor Urada za mladino, ki je v uvodu poudaril, da so "ravno taki dogodki odlična priložnost za sodelovanje občin z mladimi in mladinskimi politikami v svojem okolju, z namenom, da se vzpostavi dolgotrajnejše partnerstvo s ciljem mladim omogočiti čimhitrejše in učinkovitejše osamosvajanje. Eden ciljev takih dogodkov pa je tudi vzpostavitev prostora, ki mladim in občinam omogoči da drug drugemu prisluhnejo pri uresničevanju njihovih idej in predlogov."

V nadaljevanju so mladi izoblikovali predloge, ki po njihovem mnenju lahko izboljšajo kakovost življenja v njihovi občini in uresničijo svoj potencial. Predloge so predstavili na okrogli mizi, kjer so prisotnim županom in podžupanom povedali, da si želijo predvsem več komunikacije z občino, kjer bi podali svoje predloge in ideje,  kar bi lahko izvedli preko vzpostavitve lokalnega mladinskega sveta, mreženja tudi z gospodarstvom, eden od predlogov je bil tudi vzpostavitev kvot za mlade v občinskih svetih. Predlog maldih je, da bi se odločevalci in mladi na podobnem dogodku, kot je ta, dogovorijo o prioritetah za naslednja štiri leta, na podlagi predlogov, želja in zmožnosti pa se oblikuje strategija, ki se ji sledi in na podlagi te pride do konkretnih rešitev.