Skoči do osrednje vsebine

Napovedana stavka na Upravni enoti Ljubljana preklicana, dogovor podpisan

Načelnik UE Ljubljana Bojan Babič in predsednik stavkovnega odbora Dragan Stanković sta danes, 4. oktobra 2019, podpisala Stavkovni sporazum, ki bo prispeval k ureditvi razmer glede organizacije dela ter preprečil za ponedeljek napovedano stavko na UE Ljubljana.
izjava po podpisu sporazuma Leon Behin, Bojan Babič, Dragan Stanković

izjava po podpisu sporazuma Leon Behin, Bojan Babič, Dragan Stanković

1 / 3

Minister Rudi Medved ob tem pozdravlja dobro sodelovanje in ureditev razmer: »Dobro je, da smo skupaj z zaposlenimi na UE Ljubljana našli takojšnjo rešitev in bodo v prihodnje imeli bolj predvidljiv delovni čas in boljše razmere za delo. Čaka nas sicer še veliko dela do dokončne ureditve razmer, vendar je ta hip tako za zaposlene kot tudi za stranke najpomembneje, da bo delo teklo. S pogovorom je mogoče marsikaj rešiti, v prihodnje pa pričakujem, da bodo aktivnejši poleg novega načelnika, ki je največ pripomogel k temu dogovoru, tudi vsi drugi vodstveni delavci na vseh ravneh.«

Po podpisu je predsednik Sindikata delavcev UE Ljubljana Dragan Stanković povedal, da so po več letnih prizadevanjih danes končno dosegli cilj, ureditev vprašanja delovnega časa zaposlenih na okencih. »Dosegli smo sporazum in s tem je tudi naša stavka, napovedana za ponedeljek, 7. oktober 2019, preklicana. Naša stavkovna zahteva je izpolnjena, za kar se zahvaljujem načelniku, ministru in sodelavcem ter sodelavkam na Upravni enoti,« je povedal Stanković.

Načelnik UE Ljubljana Bojan Babič je ob podpisu dodal: »Do tega sporazuma ne bi nikoli prišli, če ne bi imeli popolno podporo ministra Medveda, saj je že sam minister prepoznal problematiko in jo v sodelovanju s sindikati želel prioritetno rešiti. V sodelovanju smo jo zaključili.« Ob tem je poudaril, da je ta ukrep in sporazum »šele prvi v nizu ukrepov za ureditev razmer v Sektorju za upravne in notranje zadeve, kajti ureditev delovnega časa je le ena od stvari, ki jih urejamo.« Dodal je, da je ob tem potrebno urediti še prostorske, kadrovske in organizacijske zadeve, ki so se kopičile že nekaj let. Ob tem se je vsem deležnikom zahvalil za podporo in kooperativnost.

V imenu ministra Medveda je v izjavi za medije, po podpisu, sodeloval državni sekretar MJU Leon Behin, ki se je prav tako zahvalil za konstruktivno sodelovanje tako sindikata kot novega načelnika UE Ljubljana. »Gre za zadevo, ki je bila pereča že kar nekaj časa. Na Ministrstvu za javno upravo nam je ključno, da se zadeva uredi ugodno tako za same zaposlene na upravni enoti kot tudi za vse stranke, ki prihajajo v velikem številu na UE Ljubljana. Ob tem je treba povedati, da je UE Ljubljana največja enota in kot taka tudi deležna še posebno, z vidika dovoljenj, velikega obiska, kar je pripeljalo do te situacije, v kateri smo se znašli. Gre za umiritev razmer v korist vseh. Je pa to tudi začetek neke poti, o kateri smo se dogovorili. Čaka nas tudi ureditev prostorskih, kadrovskih pogojev in ostalih zadev, ki jih bomo sproti izvajali, da uredimo razmere, z namenom, da bo servis strank na upravnih enotah po vsej Sloveniji lahko maksimalen.«

Ob tem se je Behin zahvalil vsem zaposlenim za razumevanje, potrpežljivost ter odrekanje (delo izven delovnega časa), kakor tudi novemu načelniku, ki je takoj in resno pristopil k reševanju in ureditvi razmer na UE Ljubljana.

Besedilo stavkovnega sporazuma.