Skoči do osrednje vsebine

Podelili smo najvišje nagrade na področju šolstva za leto 2019

 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

V četrtek, 3. oktobra 2019, pred Svetovnim dnevom učiteljev, smo podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Gre za najvišje državne nagrade na tem področju. Slavnostni govornik letošnje podelitve je bil predsednik Vlade RS, g. Marjan Šarec.

Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Ljubica Marjanovič Umek. Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je določil, da v letu 2019 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet nagrad za življenjsko delo, kar je najvišje možno število nagrad. Nagrade za izjemne dosežke se podelijo na šestih področjih, in sicer na področjih predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, srednjega šolstva, višjega in visokega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva in posebnih potreb. Nagrade za življenjsko delo pa se podelijo na področjih osnovne šole, srednje šole in visokega šolstva.

Predsednik Vlade RS, g. Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru na prireditvi med drugim poudaril, da je današnji dogodek namenjen zahvali pedagoškim delavcem, ki so posvetili svoje življenje plemenitemu cilju. »Cilju, kako mlado generacijo pripraviti na življenje in kako jim pokazati, da je znanje vrednota.« Vlogo šolstva vidi predvsem kot vlogo vzgojne ustanove. »Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti. To pa zato, ker o šoli vsi več vedo, kot vedo učitelji,« je dejal predsednik vlade in dodal, da mora biti učiteljski poklic cenjen in da mora šola vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem, kamor starši ne smejo posegati.

V svojem nagovoru je predsednik vlade še dejal, da je naš šolski sistem med najboljšimi na svetu. »Učenci pa se morajo zavedati, da v življenju niso samo pravice, ampak tudi dolžnosti.«

Nagrajenci v letu 2019 so:

 • Društvo BRAVO, nagrada za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami;
 • Katja Gruber, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva;
 • Branka Kovaček, nagrada za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje;
 • Nina Jelen, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
 • Maja Ahačič, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
 • Marijana Kolenko, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva;
 • Mojca Dimec, nagrada za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva;
 • mag. Lidija Golc, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
 • dr. Igor Saksida, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • dr. Boris Aberšek, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Bojan Dekleva, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.