Skoči do osrednje vsebine

Orkester Slovenske vojske & Omar Naber - QUEEN – IT'S A KIND OF MAGIC

V ponedeljek, 21. oktobra, ob 19.30, promocijski koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Sveže izvedbe legendarnih uspešnic v doslej še nikoli izvedenih aranžmajih, napisanih prav za Orkester Slovenske vojske s solistom Omarjem Naberjem, ki si upa stopiti v čevlje največjega in "začarati" množico!

Orkester Slovenske vojske in Omar Naber vas bosta prevzela z magičnimi orkestracijami največjih uspešnic enega najbolj popularnih in ikoničnih rock bandov vseh časov, kot so Somebody To Love, I Want to Break Free, Radio Gaga, Don't Stop Me Now, We Are The Champions, Show Must Go On, I Want It All, We Will Rock You in številnih drugih.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Danes Orkester Slovenske vojske šteje 48 glasbenic in glasbenikov, večinoma akademsko izobraženih. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester bodisi kot protokolarni orkester, big band, pihalni ali trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi. Poleg tega sodeluje na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Uspešno pot razvoja Orkestra Slovenske vojske, ki se je v 20 letih delovanja izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel, so mojstrsko oblikovali dirigenti različnih zasedb. Z orkestrom, ki ima povprečno 160 nastopov letno, radi sodelujejo tudi mnogi drugi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture, sodeloval pa je tudi na številnih mednarodnih glasbenih in drugih vojaških festivalih po Evropi in v ZDA.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske ob njegovi 20-letnici odlikoval z redom za zasluge, pred tem pa je bil odlikovan z bronasto in zlato medaljo Slovenske vojske.

Omar Naber je eden najprepoznavnejših glasbenikov mlajše generacije. Od svoje prve zmage na Emi leta 2005 je nanizal številne hite, istega leta pa je bil tudi najbolj predvajan avtor v Sloveniji. S svojo zmagovalno pesmijo na Emi 2017 On My Way je že drugič zastopal slovenske barve na Pesmi Evrovizije. Zdaj bo stopil v čevlje legendarnega Freddieja Mercuryja, frontmana kultne rock skupine Queen, ki je pred 25 leti podlegel bolezni in umrl v 45. letu starosti, še danes pa velja za enega največjih glasbenih legend vseh časov.