Skoči do osrednje vsebine

Minister Medved: »Enkrat za vselej bomo uredili razmere, tako za zaposlene, kot tudi za stranke UE Ljubljana.«

Na Ministrstvu za javno upravo je v sredo, 2. oktobra 2019, potekal sestanek v zvezi z ureditvijo razmer na Upravni enoti Ljubljana, kjer je bila za ponedeljek, 7. oktobra 2019, napovedana stavka zaposlenih. Minister Rudi Medved je na delovni sestanek povabil predsednika Sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića in načelnika Upravne enote Ljubljana mag. Bojana Babiča. Po srečanju so vsi sogovorniki poudarili, da je pogovor potekal konstruktivno, za umiritev zadev so našli kratkoročne organizacijske rešitve, ki jih bodo uvedli v najkrajšem možnem času, v teku pa so tudi dolgoročne rešitve.

V izjavi za medije je minister Rudi Medved poudaril, da so prisotni predstavniki »garant za rešitev problemov na UE Ljubljana«, saj bodo situacijo reševali v sodelovanju in v dogovoru, tako z zaposlenimi, predstavniki sindikata in načelnikom upravne enote. Ponovil je, da nekateri ukrepi, ki so jih dogovorili, niso novi, »upravna enota bi jih morala že izvajati, vendar je pri tem šepala implementacija dogovorjenega,« je dodal ter izpostavil, da je pripad določenih zadev v prestolnici bistveno večji kot v ostalih upravnih enotah, predvsem pa tudi nepredvidljiv, pa vendar se je temu treba prilagajati in iskati ustrezne rešitve.

Predsednik sindikata, minister in načelnik so se dogovorili, da naj bi bil do konca tedna podpisan stavkovni sporazum.

Dogovor je minister Medved označil zelo pozitivno: »Prišli smo do dobrega dogovora, kar bomo spravili na papir in podpisali do konca tega tedna in tako bodo jasno definirane obveznosti vseh deležnikov, tako načelnika UE, zaposlenih, sindikata in tudi ministrstva, z namenom, da teh 'latentnih' problemov ne bo več.«

Predsednik sindikata Stanković je izrazil zahvalo za napor ministrstva ter poudaril, da se zavedajo, da so na eni strani interesi strank, na drugi strani pa interesi ter potrebe zaposlenih pri upoštevanju delovno pravne zakonodaje, za kar je potrebno poiskati kompromis. Poudaril je, da je današnji sestanek pripomogel k temu ter napovedal, da bodo zaposlenim predlagali, da se stavka prekliče oz. zamrzne, v primeru, da bo do takrat sprejet in usklajen dogovor obeh strani, tako upravne enote kot tudi zaposlenih. »Gre za protokol o ravnanju v primeru, ko pride do potrebe po omejevanju dnevnega pripada strank glede na številčno in prostorsko zmogljivost delovanja UE Ljubljana. Kasneje pa iskanje rešitev za srednji in dolgoročni vidik,« je poudaril predstavnik sindikata.

Načelnik Upravne enote Ljubljana Babič, ki je funkcijo nastopil v ponedeljek, je bil optimističen glede novega izziva ter izpostavil, da je s situacijo dobro seznanjen. Razume, da želijo zaposleni le normalne delovne razmere, pri čemer vidi rešitve v boljši organizaciji dela (prerazporeditev dela) ter odgovornosti tako vodij kot tudi zaposlenih v skladu s svojimi pristojnostmi. »Vsi ti ukrepi so bili že nastavljeni, le izvajani niso bili dobro. Gre za prostorske ukrepe, kadrovske ukrepe, ki se nanašajo na organizacijo dela in efikasnost kot tudi za »mehke« ukrepe, npr. informiranje strank, ki v praksi niso bili dobro implementirani. Upam, da bomo v sodelovanju s sindikati te ukrepe uspešno implementirali in nato vzpostavili tudi dolgoročne ukrepe,« je poudaril ter povedal, da se pri tem uradne ure za stranke naj ne bi spremenile.

Minister Medved je v zaključku ponovno izpostavil cilj, da želi tako ministrstvo kot tudi vodstvo UE Ljubljana enkrat za vselej urediti razmere na enoti Ljubljana, na način da bodo zaposleni zadovoljni, pri tem pa ne bo trpela kakovost storitev. »Vedno stojim za svojimi besedami z veliko odgovornostjo. Razmere na UE Ljubljana se niso bistveno poslabšale, lani smo sprejeli številne ukrepe, vendar se nekateri zaposleni na enoti niso držali dogovora in izvajanja ukrepov.« Izrazil je zadovoljstvo in se zahvalil novemu načelniku, ki se je takoj soočil s tem izzivom ter dodal: »Vsebina dogovora je usklajena, potrebno pa ga je le še tehnično izpeljati. Prepričan sem v operativnost novega načelnika, predvsem pa tudi v to, da se bo znal pogovarjati z zaposlenimi in ne bo pometal problemov pod preprogo. Dolgoročno mora ta problem z mize, rešili pa ga bomo skupaj« je še poudaril.