Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministrice glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer je v današnji izjavi za medije ponovno predstavila argumente za ukinitev dodatka za delovno aktivnost, pri čemer ministrstvo zasleduje cilj čimprejšnje aktivacije brezposelnih oseb in njihovo vključitev na trg dela ter s tem vključitev v obvezna socialna zavarovanja.

Kot je poudarila ministrica, ''mora sistem socialnega varstva kot del socialne varnosti delovati kot varnostna mreža, ki posameznika ujame, ko se mu nekaj zalomi v življenju oz. ko se zgodijo okoliščine na katere ne more vplivati. Hkrati pa mora ta mreža biti sposobna posameznika tudi opolnomočiti skozi na primer ukrepe Aktivne politike zaposlovanja in socialne aktivacije, ter ga na ta način potisniti nazaj v svoje čevlje, da bo lahko sam poskrbel za svojo socialno varnost.''

Ministrica je v izjavi poudarila, da v primeru oseb, ki so zaposleni in prejemajo dodatek na delovno aktivnost (DDA), ukinitev le tega na ostale socialne transferje ne bo vplivala negativno. Socialni transferji, kot so otroški dodatek, subvencija malice ali kosila, ostanejo nespremenjeni, nekateri, kot je državna štipendija in subvencija vrtca pa se celo povečajo. Poleg tega so bile v smeri izboljšanja položaja zaposlenih oseb sprejete tudi spremembe Zakona o minimalni plači, na podlagi katere se je januarja 2019 zvišala minimalna plača za 4,5 %, ponovno pa se bo zvišala januarja 2020, ko se bodo iz minimalne plače izločili tudi dodatki.

Izjava ministrice glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer predstavi razloge za ukinitev dodatka za delovno aktivnost.