Skoči do osrednje vsebine

Novinarska konferenca ob začetku novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin

Ob začetku novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin je v prostorih Geodetske uprave Republike Slovenije potekala novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala minister za okolje in prostor Simon Zajc in generalni direktor Geodetske uprave RS Tomaž Petek.
Generalni direktor Tomaž Petek in minister za okolje in prostor Simon Zajc na novinarski konferenci ob javni razgrnitvi predloga modelov vrednotenja

Generalni direktor Tomaž Petek in minister za okolje in prostor Simon Zajc na novinarski konferenci | Avtor: GURS

Minister Zajc je podaril pomembnost urejenih evidenc nepremičnin za državo, saj me drugim zagotavljajo pravno varnost lastnikov nepremičnin in tistih, ki se odločajo za nakup nepremičnine. Izpostavil je, da je pomembno, da država ve, koliko so nepremičnine na njenem območju vredne in da je ta vrednost čim bolj približana realni vrednosti na trgu. Minister je pohvalil delo Geodetske uprave RS, ki je opravila obširno delo množičnega vrednotenja nepremičnin.

Generalni direktor Geodetske uprave RS Tomaž Petek je v svoji predstavitvi povzel postopke, ki jih izvaja Geodetska uprava RS v drugem ciklu množičnega vrednotenja nepremičnin ter predstavil kako se lahko lastniki nepremičnin v času javne razgrnitve modelov vrednotenja seznanijo s poskusno izračunano posplošeno vrednostjo njihove nepremičnine in podajo menja in predloge na javno razgrnjene modele vrednotenja, medtem ko neposredne pritožbe zoper samo vrednost nepremičnin zakon ne predvideva.

Od 1. do 30. oktobra 2019 poteka na vseh občinah javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin. Vsi zainteresirani lahko od 1.oktobra 2019 do 15. novembra 2019 podajo mnenja in pripombe k predlogu modelov vrednotenja.

Vse informacije v povezavi s sistemom množičnega vrednotenja nepremičnini, poskusnim izračunom in modelih vrednotenja so javno objavljene na Portalu množičnega vrednotenja nepremičnin.

Pomembni datumi v časovnici javne razgrnitve predloga modelov vrednotenja z opisom potrebnih aktivnosti

Časovnica javne razgrnitve modelov vrednotenja