Skoči do osrednje vsebine

Na 3. kongresu slovenskih občin državni sekretar MJU Leon Behin o regionalizaciji in pokrajinah

V Kongresnem centru Rimske terme v Rimskih Toplicah 1. in 2. oktobra 2019 poteka 3. kongres slovenskih občin. Dogodka, ki ga organizirajo Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Inštitut za javne službe, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, se udeležujeta tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin in predstavnik kabineta ministra Igor Žavbi.
državni sekretar Leon Behin na okrogli mizi

državni sekretar Leon Behin na okrogli mizi | Avtor: Foto Zorin

1 / 3

Kongres je priložnost, da predstavniki občin z različnih zornih kotov osvetlijo, kakšna je današnja vloga in položaj slovenskih občin, kako uspešne so pri izpolnjevanju svojega poslanstva, in na kakšen način lahko še izboljšajo učinkovitost lokalnega upravljanja.

Na kongresu se zbrani želijo posvetiti tudi razpravi o regionalnem razvoju, o čemer je že prvi dan srečanja potekala tudi okrogla miza z delovnim naslovom »Kdaj pokrajine, če sploh?«. Na okrogli mizi, ki jo je moderiral predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Aleksander, je sodeloval tudi državni sekretar MJU Leon Behin, ki je v zvezi z regionalizacijo ponovno poudaril stališče ministra Medveda in Ministrstva za javno upravo, ki podpira regionalizacijo in decentralizacijo države. Na ministrstvu se namreč zavedamo se, da moramo storitve javne uprave pripeljati do ljudi in ne obratno, zato dajemo tudi velik poudarek razvoju občin in upravnih enot. Izpostavil je, da kopiranje praks iz tujine ne pomeni avtomatično uspeha.

Glede samih pokrajin na ministrstvu pozdravljamo predlog in poskus oblikovanja pokrajin ter prizadevanja za decentralizacijo države, še posebej to, da je pristop priprave predpisa prišel »od spodaj navzgor« s strani stroke in javnosti, saj je za oblikovanje slednjega potrebno široko soglasje.

Državni sekretar Behin je izpostavil, da »pokrajine ne bodo čarobna paličica, ki bo rešila vse težave.« »Do premikov bo potrebno priti tudi v glavah uradnikov,« je izpostavil ter dodal, da se je potrebno vprašati tudi katere so naloge, ki jih občine ne opravljajo kvalitetno in bi bilo bolje, da jih prevzamejo pokrajine. V diskusiji se je dotaknil tudi financ ter omenil, da imamo »samo 1 liter in tudi po ustanovitvi pokrajin bomo imeli še vedno le en liter ki ga bomo morali razdeliti med vse. Ne bomo imeli litra in pol.«

V diskusiji so sodelovali tudi predsednik Državnega sveta g. Alojz Kovšca in dr. Boštjan Brezovnik, moderiral pa jo dr. Aleksander Jevšek, predsednik Skupnosti občin Slovenije in župan Mestne občine Murska Sobota.

Drugi dan bo namenjen predvsem razpravi z naslovom »Javni interes v službi kapitala in obratno?«, kjer bodo udeleženci med drugim razpravljali tudi o tem, kje so meje med zagotavljanjem in financiranjem javnih storitev v občini. Ta dan bo zbrane uvodoma nagovoril predsednik države Boru Pahor, v razpravi pa bodo sodelovali župan občine Podčetrtek Peter Misja, mag. Aleksej Šinigoj iz Računskega sodišča RS, mag. Boris Novak iz Pošte Slovenija, dr. Jože P. Damjan iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, minister Zdravko Počivalšek, mg. Jože Kozina, mag. Boris Novak in številni drugi strokovnjaki.