Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec na 19. festivalu za tretje življenjsko obdobje

V ljubljanskem Cankarjevem domu se je danes, na mednarodni dan starejših, začel tridnevni 19. Festival za tretje življenjsko obdobje – tudi letos pod geslom Vsi smo ena generacija! Festival želi poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije. MKGP se obiskovalcem predstavlja z ozaveščanjem o pravici potrošnika do varnosti, obveščenosti in izbire živil. Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila slovesnega odprtja festivala ter si ogledala festivalsko dogajanje.
1 / 4

 

Na razstavnem prostoru MKGP v I. preddverju Cankarjevega doma bomo obiskovalcem podrobneje predstavljali varnost lokalne hrane ter kako preko učinkovitega sistema nadzora, obveščanja, označevanja živil in shem kakovosti (po)skrbimo, da ima potrošnik na izbiro zelo kakovostna živila. Rdeča nit bo torej "Pravica potrošnikov do varnosti, obveščenosti in izbire živil" - torej ozaveščanje potrošnikov o njihovih pravicah glede varnosti, obveščenosti in izbire pri hrani.

Na razstavnem prostoru MKGP v I. preddverju bodo vsak dan potekale tematske predstavitve, in sicer:

TOREK, 1. 10. – ob 11.00 in ob 14.00: Kako brati označbe na živilih, kako jih razumeti, kje dobiti ustrezne informacije, ki vplivajo na odločitev o nakupu potrošnika? (Mira Skubic Kos, MKGP - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

SREDA, 2. 10. - ob 11.00 in ob 14.00: Varnostni vidik zagotavljanja varne hrane, higieno rok, ustrezno ravnanje z živili doma (doc. dr. Mojca Jevšnik, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani)

ČETRTEK, 3. 10. ob 11.00 in ob 14.00 – Predstavitev portala prehrana.si, kjer si potrošniki lahko pridobijo ustrezne informacije o živilih in uravnoteženi prehrani (Živa Lavriša, Inštitut za nutricionistiko)

Na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki se zaključuje v sredo, 3. 10., se letos predstavlja več kot 160 razstavljavcev z informacijami, izdelki in storitvami, ki spodbujajo aktivno staranje, izboljšujejo življenje tako starejših kot vseh ostalih generacij in prispevajo k uresničevanju sodelovanja ter solidarnosti med generacijami. V treh dneh se bodo zvrstila številna zanimiva in uporabna predavanja, delavnice, predstavitve in pogovori v okviru izobraževalnega programa. Častni pokrovitelj Festivala je predsednik DZ RS mag. Dejan Židan.

Več o 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje