Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na uradnem obisku gosti luksemburškega zunanjega ministra Asselborna

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti ministra za zunanje in evropske zadeve ter priseljevanje in azil Velikega vojvodstva Luksemburg Jeana Asselborna. Sogovornika sta potrdila odlične dvostranske odnose, ki temeljijo na skupnih evropskih vrednotah, vladavini prava in podobnih pogledih na aktualne evropske in globalne teme.

Minister za zunanje in evropske zadeve ter priseljevanje in azil Velikega vojvodstva Luksemburg Jean Asselborn in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar

1 / 3

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo ob krepitvi sodelovanja med državama ter med Slovenijo in državami Beneluksa, predvsem na področju evropskih zadev in gospodarstva. Sodelovanje se bo nadaljevalo tudi v povezavi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici l. 2021. Državi sta članici najtesneje povezanega dela EU in zaveznici v Natu ter imata podobne poglede na aktualna evropska in mednarodna vprašanja.

Državi sta zavezani načelom multilaterizma v EU, Evropi in v svetu. Kompleksnih problemov se namreč lahko lotimo le skupaj ob spoštovanju mednarodnega prava, odločitev sodišč in vnaprej dogovorjenih pravil.

Luksemburg je med tujimi investitorji v Sloveniji na drugem mestu, vrednost luksemburških neposrednih naložb v Slovenijo v letu 2018 se je v primerjavi z letom prej povečala za 33 %. Glede sodelovanja na področju raziskovalne dejavnosti sta ministra spregovorila o možnostih za sodelovanje pri vzpostavljanju mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco ob podpori Unesca in s sedežem na Institutu Jožefa Stefana.

Glede prihodnosti Evropske unije sta se sogovornika strinjala o pomenu njene krepitve, ki naj zagotavlja zunanjo in notranjo ter tudi gospodarsko in socialno varnost in ščiti naše vrednote. Poudarila sta, da je treba ohraniti institucionalno ravnovesje, ki najbolje varuje skupne interese majhnih držav članic.

Sogovornika sta se zavzela tudi za nadaljevanje procesa širitve na države Zahodnega Balkana in za podporo prizadevanjem teh držav za reforme in napredek. Minister dr. Cerar je izrazil interes za sodelovanje pri projektih v državah Zahodnega Balkana – EU mora namreč ostati aktivna v tem delu Evrope.

Minister dr. Cerar se je zahvalil sogovorniku za podporo držav Beneluksa, ko gre za implementacijo dokončne in zavezujoče arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško (skupna izjava treh predsednikov vlad Beneluksa junija 2017).

Slovenija podpira širitev Schengenskega območja, vendar le ob pogoju, da so izpolnjene vse varnostno-tehnične zahteve in da širitev ne predstavlja varnostne grožnje za Evropsko unijo, je dodal minister Cerar.

Minister Asselborn je Slovenijo nazadnje obiskal pred dvema letoma; tokratni obisk pa pomeni nadaljevanje rednega in poglobljenega političnega dialoga dveh sorodno mislečih držav članic Evropske unije. Luksemburškega ministra so sprejeli tudi predsednik Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec in minister za obrambo Karl Erjavec.

Skupna izjava ministra dr. Mira Cerarja in ministra za zunanje in evropske zadeve ter priseljevanje in azil Velikega vojvodstva Luksemburg Jeana Asselborna