Skoči do osrednje vsebine

Konferenca o Zahodnem Balkanu - Udeležence nagovoril tudi minister Rudi Medved

Te dni poteka v Ljubljani mednarodna konferenca o izzivih na področju javne uprave, s katerimi se soočajo države Zahodnega Balkana. Konferenca poteka v organizaciji ReSPE (Regional School of public administration). Visoke goste pa je letos nagovoril tudi Minister za javno upravo Rudi Medved.

Minister Rudi Medved  je že v uvodnem nagovoru dejal, »da vse zbrane druži skupna zgodovina. Preživeli smo različne družbenopolitične sisteme. Imeli smo skupno državno upravo. Osemdeset let skupne zgodovine seveda pomeni tudi nekatere skupne izzive na področju javne uprave. In če Evropska unija temelji na povezavi držav, z različnimi upravami, druži države v regiji skupna zgodovina in tradicija na področju birokracije,« je razmišljal Medved in v nadaljevanju izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem z državami Zahodnega Balkana.

Pomen  ReSPE v luči reform javnih uprav v državah Zahodnega Balkana je podčrtal njen predsedujoči  Damjan Manchevski, ki je tudi Minister Severne Makedonije za informacijsko družbo in javno upravo. Tudi Severna Makedonija daje z novimi projekti posebno pozornost izzivom na področju javne uprave in digitalizacije.

Predstavnica Evropske komisije Ritva Heikkinen je dejala, da je Komisija zelo vesela, da je del tega dialoga na visoki ravni o reformi javne uprave, ki ga je podprl slovenski minister za reformo javne uprave in organizirala ReSPA.

Dodala je, da je to edinstvena priložnost za pregled izvajanja reforme javne uprave na Zahodnem Balkanu v zadnjih petih letih in nadaljnje pogovore o prednostnih nalogah v prihodnje. Heikkinenova je tudi poudarila, da je reforma javne uprave dolgoročna zaveza. Partnerske vlade, zlasti iz iste regije, se  soočajo  s podobnimi izzivi in zato je med njimi toliko pomembnejša izmenjava informacij.

Direktorica ReSPE, Ratka Sekulović je podčrtala odlično sodelovanje ReSPE z mnogimi institucijami in organizacijami znotraj regije in širše. Maja 2017 je ReSPA podpisala tudi s slovenskim ministrstvom za javno upravo Memorandum o soglasju. Po besedah Sekulovićeve je dokument dokaz, da v regiji poteka dialog na visoki ravni.

Na dogodku je srbski minister za javno upravo in lokalno samoupravo Branko Ružić, poudaril, da  je ReSPA zagotovila mrežo ljudi, ki si prizadevajo za isto stvar: ustvariti javno upravo, ki je za državljane profesionalen, sodoben in učinkovit ponudnik javnih storitev. Preko te mreže imajo lahko izmenjavo dobrih praks in izkušenj, tako da se  lažje spoprijemajo z ovirami. Minister Ružić se je svojim slovenskim kolegom zahvalil  za priložnost, da se lahko od njih kaj naučijo in dodal, da jim je ta podpora tako pomembna  zaradi procesa vključevanja Slovenije v EU. Srbija je naredila zelo veliko na področju digitalizacije za razbremenitev državljanov. Vzporedno s tem, vlagajo v ljudi. Ustvarjajo pravičen, pregleden in motivacijski delovni prostor. Državljani in podjetniki se srečujejo z učinkovitejšo javno upravo in to pomeni, da so na dobri poti.

V svojem nagovoru je Josip Grubeša, minister za pravosodje Bosne in Hercegovine opozoril na dejstvo, da je bilo srečanje organizirano v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo Republike Slovenije, državami članicami Evropske unije. Slovenski kolegi z vsem srcem delijo izkušnje Slovenije v procesu modernizacije javne uprave, kar je jasen signal, da so države članice EU  s svojimi izkušnjami in znanjem v procesu reform zelo pripravljene pomagati državam Zahodnega Balkana. Po prepričanju Grubeše se Bosna in Hercegovina še vedno srečuje s številnimi izzivi, ko gre za reformo javne uprave, zlasti v smislu pomanjkanja politične volje in pripravljenosti, pa tudi zmogljivosti za vsebinske reforme. Zato je izredno pomembno zagotoviti tovrstna srečanja, saj lahko po ministrovem prepričanju  z regionalnim sodelovanjem in s skupnimi regionalnimi dejavnostmi na tem področju dosežejo veliko več in premagajo ovire, s katerimi se srečujejo.

Črnogorska ministrica Suzana Pribilović je izpostavila pomemben napredek v reformi javne uprave. K temu je pripomogla boljša raven demokracije in usklajevanje pravnega sistema z evropsko zakonodajo. Ministrica Pribilovićeva je izrazila priznanje ReSPI, ki jim je  zagotovila podporo in ki je pripomogla k bolj učinkoviti javni upravi Črne gore. Kot je povedala ministrica Pribilovićeva, je reforma javne uprave ena od ključnih področij v procesu evropskih integracij, je pa tudi pomemben segment za izboljšanje kakovosti državljanov. 

Albana Koçiu, Direktorica oddelka Oddelka za javno upravo v Albaniji, je dejala, da so reforme na področju javne uprave vedno del pogovorov, še posebej kadar je govora o približevanju Albanije Evropski uniji. Po besedah Albana Koçiu je Albanija sedaj na točki, ko potrpežljivo čaka na zeleno luč.

Po uvodnih predstavitvah  bodo slovenski strokovnjaki na konferenci  predstavili izkušnje na področju reformiranja javne uprave, plačnega sistema javnih uslužbencev in njihovega usposabljanja ter e - uprave in javnega naročanja.

V popoldanskem delu bodo na konferenci spregovorili tudi visoki gostje in sicer predsedujoči ReSPE  in Minister Severne Makedonije za informacijsko družbo in javno upravo Damjan Manchevski,  direktorica  ReSPE  Ratka Sekulović, Minister za pravosodje Bosne in Hercegovine Josip Grubeša, črnogorska ministrica Suzana Pribilović in srbski minister za javno upravo in lokalno samoupravo Branko Ružić, predstavniki Evropske komisije in drugi visoki gostje.

Ob robu dogodka bo minister Rudi Medved opravil tudi več uradnih pogovorov. Jutri, 2. oktobra 2019, bo minister Medved podpisal s črnogorsko ministrico Pribilovićevo memorandum o soglasju med dvema ministrstvoma, ki predvideva poglobitev sodelovanja med državama na področju javne uprave.

ReSPA (Regional school of public administration) je mednarodna organizacija s sedežem v Črni gori. Ustanovljena je bila leta 2011. Njene članice so Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija. Mednarodna organizacija je bila ustanovljena za izboljšanje regionalnega sodelovanja, spodbujanje skupnega učenja in podporo pri razvoju javne uprave v državah regije in s tem integracije v EU.

Trenutno ji  predseduje Severna Makedonija.