Skoči do osrednje vsebine

2. regionalni poslovni forum v znamenju povezovanja med Slovenijo in Srbijo

Novi Sad – V organizaciji avtonomne pokrajine Vojvodina in Skupščine evropskih regij v Republiki Srbiji bo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Vojvodine, razvojno agencijo Vojvodine, Novosadskim sejmom in Evropsko podjetniško mrežo do 4. oktobra potekal poslovni forum, čigar namen je povezovanje in iskanje sinergij med podjetji ter institucijami za izboljšanje gospodarske klime. Foruma se je med drugimi v imenu MKGP udeležil tudi generalni direktor dr. Bojan Pahor.

Udeleženci foruma so predvsem ugledna podjetja iz regije, pa tudi regionalne gospodarske zbornice, regionalne razvojne agencije in druge institucije, ki podpirajo razvoj malih in srednje velikih podjetij. Na poslovnem forumu je sodelovalo 164 udeležencev iz 21 držav štirih kontinentov.

Generalni direktor dr. Pahor je med drugim izpostavil dobro dosedanje sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo, kakor tudi dobro in razvejano gospodarsko menjavo. Med drugim je izpostavil, da se s tega stališča ohranja dolgoročni trend rasti in da je v letu 2018 blagovna menjava med državama dosegla vrednost 1,53 milijarde evrov, kar predstavlja povečanje za 13,7 % glede na predhodno leto. V svojem nastopu je generalni direktor spregovoril tudi o možnosti nadgradnje sodelovanja pri izmenjavi znanja ter blagovni menjavi živilskih proizvodov.

Na forumu so na strani Republike Slovenije sodelovali tudi predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, živilsko predelovalnih podjetij, Ljubljanske Univerze, Uniturja, Terme Laško, Terme Zreče in Sava turizma.