Skoči do osrednje vsebine

Slovenska in hrvaška stran o Programih razgradnje NEK in odlaganju radioaktivnih odpadkov

Na Bledu je danes potekalo 13. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).

Bled, 30. september 2019

Meddržavna komisija se je seznanila z delovanjem elektrarne od zadnjega zasedanja komisije, ki je bilo januarja letos, in s predlogoma tretje revizije programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih odpadkov, ki sta ključna dokumenta za izvajanje meddržavne pogodbe.

"Ugotovili smo, da je JEK dosegla izjemno uspešne obratovalne, varnostne in ekonomske rezultate," je po srečanju povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. "Glede revizij programov razgradnje in odlaganja radioaktivnih izražam zadovoljstvo, da smo po daljšem času uspeli pripraviti predloga obeh programov in ju lahko posredujemo v sprejem pristojnim telesom. Po odobritvi v saboru in na Vladi RS pričakujem, da jih bo meddržavna komisija lahko potrdila na naslednjem zasedanju, ki bo predvidoma v začetku prihodnjega leta."

Hrvaški minister za zaščito okolja in energijo Tomislav Ćorić je po srečanju izjavil: "Seznanili smo se s tretjo revizijo programa in gradivo poslali v nadaljnji postopek, ki v skladu z zakonodajo v Republiki Hrvaški določa, da je pred dokončnim sprejemom na Meddržavni komisiji potrebno še soglasje Sabora RH. Naslednje srečanje MDK bo predvidoma v začetku prihodnjega leta in do takrat bi morali obe strani soglašati s sprejemom tretje revizije Programa razgradnje in Programa odlaganja jedrskih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva."

Meddržavna komisija se je seznanila tudi s potekom pogovorov v okviru Koordinacijskega odbora, ustanovljenega za iskanje rešitev za skupno ravnanje z nizko- in srednje radioaktivnimi odpadki in ugotovila, da koordinacijski odbor skupne rešitve ni našel.

Iskalnik