Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra dr. Pikala ob začetku študijskega leta 2019/20

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
1. oktobra se začne novo študijsko leto. Ob tej priložnosti je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo namenil poslanico študentkam in študentom, predavateljicam in predavateljem, profesoricam in profesorjem ter ostalim zaposlenim v visokem šolstvu.

Spoštovani  kolegice in kolegi, predavateljice in predavatelji, profesorice in profesorji,

1. oktobra tradicionalno začenjamo novo študijsko leto. Tudi letos se bo začelo na ta dan in okrog 20 tisoč vas bo, ki boste prvič prestopili prag visokošolskih ustanov. Mene zelo veseli, da ste se odločili za študij, kajti terciarna stopnja, univerzitetna stopnja študija, je tista, ki vas po eni strani dokončno pripravi na poklic, na drugi strani pa vam da vse tisto, kar v življenju potrebujete. Vsaj jaz in moji kolegi, ko smo mi študirali, smo poleg vsega znanja, ki smo ga dobili, dobili tudi kolege, prijatelje za celo življenje. In zato je študij tako pomemben. Zato, ker je na eni strani izobraževanje, tudi v raziskovalni smeri, na drugi strani pa je vse tisto socialno: je prvič biti sam, je prvič se z novimi socialnimi situacijami srečevati, prvič tudi za marsikoga selitev v glavno mesto ali v katero od univerzitetnih središč.

Pri tem me posebej veseli ena stvar. To, da smo letos uspeli in v pravilnik vnesli novosti glede študentov s posebnimi potrebami.  Da ne bo več med posameznimi univerzami ali visokošolskimi zavodi razlik. Zato, da bodo vse tiste posebne potrebe, ki jih študentje imate, naslovljene tako, kot morajo biti in zato, da bo tudi za vas, ki imate take ali drugačne posebne potrebe, na primeren način tudi v visokošolskem študiju poskrbljeno.  

Zato vam želim vse lepo, želim vam prijeten študij. Izkoristite ga. Redko vam bodo dana 4 leta, redko boste imeli čas, zato da boste res najnovejše stvari brali, študirali, preizkušali, trenirali in tako naprej. To je zelo redka dobrina in res vas prosim, da jo izkoristite.

Najlepša hvala.