Skoči do osrednje vsebine

Na dogodkih ob Dnevu evropskega sodelovanja poudarili pomen čezmejnih projektov

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V Krapini na Hrvaškem se je danes odvil še zadnji od štirih dogodkov, ki smo jih ob Dnevu evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day) pripravili v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) skupaj s partnerji v programih čezmejnega sodelovanja. Dogodkov, na katerih smo predstavili učinke čezmejnih projektov, sofinanciranih s sredstvi Evropskega sklada z regionalni razvoj, se je udeležilo skoraj 1000 obiskovalcev.
1 / 3

Slovenija s sosednjimi državami podpira številne uspešne čezmejne projekte, med katerimi so tudi projekti Enjoyheritage, Uživam tradicijo, Inspiracija in CrossCare, ki so jih danes v Krapini spoznavali obiskovalci dogodka Skozi zgodovino za ohranjanje dediščine. Dogodka, ki smo ga organizirali kot organ upravljanja za Program sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška 2014–2020 v sodelovanju s programskim partnerjem Ministrstvom Republike Hrvaške za regionalni razvoj in sklade EU, se je udeležilo 150 obiskovalcev z različnih koncev programskega območja. V okviru dogodka so si udeleženci ogledali tudi Muzej krapinskih neandertalcev in se sprehodili po Hušnjakovi poti.

Zbrane je uvodoma nagovoril Dimitrij Pur, direktor Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in mednarodne finančne mehanizme v SVRK: »Pri naslavljanju skupnih izzivov smo najbolj učinkoviti s skupnim pristopom. Čezmejni projekti dokazujejo, da se sodelovanje v praksi izplača. Skupni razvoj in trženje regionalnih produktov zagotavlja večjo prepoznavnost v širšem mednarodnem prostoru.«

Čezmejni programi Slovenije s Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo sodijo po porabi sredstev v sam vrh najuspešnejših programov na ravni EU. Vsakoletna številčnost udeležencev na tovrstnih dogodkih dokazuje, da postajajo programi čezmejnega sodelovanja in projekti, ki se izvajajo v njihovem okviru, vse bolj prepoznavni. Programi čezmejnega sodelovanje s sosednjimi državami se bodo nadaljevali tudi v obdobju 2021–2027.

Ob Dnevu evropskega sodelovanja, ki letos poteka pod sloganom »Evropa si ti«, so v septembru dogodki potekali tudi na avstrijskem Štajerskem, Škocjanskih jamah in v Páki na Madžarskem.