Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj na slovesnosti ob 60. obletnici delovanja Medameriške razvojne banke

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se je v četrtek, 26. septembra 2019, v Washingtonu udeležil slovesnosti ob 60. obletnici delovanja Medameriške razvojne banke (IDB), katere članica je tudi Slovenija. Udeleženci so srečanje izkoristili za pregled minulih aktivnosti in razpravo o nadaljnjih izzivih. V dneh pred zasedanjem se je minister dr. Bertoncelj srečal s predstavnikoma Skupine Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Predsednik IDB Alberto Moreno je na srečanju guvernerjev, med katerimi je tudi minister dr. Bertoncelj, predstavil dosežke banke v njenem 60-letnem delovanju. Udeleženci so nato izmenjali mnenja o dosedanjem delu banke in prihodnjih izzivih, predvsem v Latinski Ameriki in Karibih ter tudi globalno.

IDB je bila leta 1959 ustanovljena z namenom zmanjšanja revščine v Latinski Ameriki in Karibih prek spodbujanja gospodarskega in socialnega razvoja. Je del Skupine Medameriške razvojne banke, ki jo poleg IDB sestavljata še Medameriška investicijska korporacija (IDB Invest) in Multilateralni investicijski sklad. Slovenija je članica IDB postala leta 1993, ko je nasledila članstvo nekdanje SFRJ, članica IDB Invest pa letos.

Minister Bertoncelj se je ob robu slovesnosti udeležil tudi sestanka konstituence IDB Invest, v kateri je Slovenija zaprosila za članstvo, in predstavil razloge za prošnjo Slovenije. Pridružitev eni od konstituenc omogoča Sloveniji, da skozi njo uveljavlja svoja stališča v procesu sprejemanja odločitev v instituciji, sicer v večjem delu odločanja ne bi mogla uveljaviti svojega glasu. Odločitev o sprejetju Slovenije v želeno konstituenco pričakujemo v kratkem.  

Slovenska podjetja se lahko prijavljajo na razpise IDB za sodelovanje v projektih, ki jih banka financira v regiji. Potem ko so v obdobju nekdanje SFRJ precej sodelovala z IDB pri izvajanju projektov v Latinski Ameriki, je bilo v zadnjih letih opaziti pomanjkanje neposrednih poslov kljub povečanju slovenskega izvoza v Latinsko Ameriko. Ministrstvo za finance zato v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve izvaja aktivnosti za povečanje prepoznavnosti IDB med slovenskimi podjetji in za spodbujanje prijav na razpise. 

Minister Bertoncelj se je v dneh pred zasedanjem ločeno srečal z izvršnim direktorjem konstituence Skupine Svetovne banke, v kateri je Slovenija, Güntherjem Schönleitnerjem in vodjo misije za Slovenijo pri Mednarodnem denarnem skladu Bernardinom Akitobyjem. Pogovarjali so se o pripravah na oktobrsko letno zasedanje sklada in banke v Washingtonu ter o drugih za Slovenijo aktualnih zadevah v teh institucijah. Ob robu zasedanja se je minister sestal tudi z novo generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada Kristalino Georgievo.