Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek obiskal 79. Nacionalni kmetijski sejem Omék

Budimpešta, 27. 9. 2019 – Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je včeraj udeležil otvoritvene slovesnosti 79. Nacionalnega kmetijskega sejma OMÉK. Srečal se je z ministrom za kmetijstvo Madžarske Dr. Istvánom Nagyjem ter se udeležil sprejema, ki ga je gostilo madžarsko kmetijsko ministrstvo.

»Dvostransko  sodelovanje med ministrstvoma za kmetijstvo Slovenije in Madžarske je izredno dobro, temelji pa na skupnih izhodiščih v smeri trajnostnega razvoja kmetijstva in gozdarstva,« je ob obisku Budimpešte dejal Dr. Podgoršek. Izpostavil je še reden in odkrit dialog med ministroma za kmetijstvo obeh držav. Obisk največjega madžarskega kmetijskega sejma je hkrati tudi dober uvod v srečanje kmetijskih ministrov Slovenije in Madžarske, ki je napovedano na novembrskih Monošterskih dnevih.

Kmetijski sejem OMÉK je največji kmetijski dogodek na Madžarskem z več kot 100-letno zgodovino. Med 26. in 29. septembrom 2019 bo potekal 79. OMÉK na lokaciji  HUNGEXPO Budapest. Država gostja letošnjega sejma OMEK je Maroko, ki jo je možno obravnavati kot temelj in vezni člen  madžarskega sodelovanja z afriškimi državami, predvsem pa zaradi prestižnega položaja Maroka v kmetijski proizvodnji, raziskavah in izobraževanju.