Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Simona Leskovar na obeležitvi 25-letnice Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državna sekretarka Simona Leskovar se v Parizu udeležuje konference ob 25. obletnici Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti. V svojem nastopu je poudarila odločno zavezanost Slovenije preprečevanju diskriminacije.

Državna sekretarka Simona Leskovar

Evropska komisija proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) je eno od nadzornih teles Sveta Evrope, ki deluje na področju boja proti rasizmu, diskriminaciji, ksenofobiji, antisemitizmu in nestrpnosti. Med temeljne dejavnosti ECRI sodijo izvajanje nadzora na omenjenih področjih v vseh državah članicah, vključno z obiski na terenu, oblikovanjem poročil in priporočil ter evaluacijo implementacije priporočil, analize tematskih vprašanj in odnosi s civilno družbo. Slovenija redno poroča o stanju človekovih pravic na področjih, ki jih pokriva ECRI, ter izvršuje priporočila tega nadzornega telesa.

Državna sekretarka Leskovar je izpostavila pomen ECRI za krepitev stanja človekovih pravic v državah članicah Sveta Evrope. Slovenija obsoja vsakršno obliko nasilja ali spodbujanja k nasilju ter podpihovanje sovraštva na osnovi osebnih okoliščin. Državna sekretarka Leskovar je poudarila, da je izobraževanje eno izmed temeljnih orodij za preprečevanje nadaljnjega porasta sovražnosti in nestrpnosti v družbi ter dodala, da sodi izobraževanje za človekove pravice med prednostne naloge slovenske zunanje politike. To so vprašanja, kjer je Slovenija med najbolj dejavnimi ter prepoznanimi članicami mednarodne skupnosti.

Državna sekretarka Leskovar je v sklopu obiska v Parizu opravila tudi nekaj drugih pogovorov, vključno z državno sekretarko na francoskem zunanjem ministrstvu de Montchalin, namestnico generalne sekretarke Sveta Evrope Battaini-Dragoni ter komisarko Sveta Evrope za človekove pravice Mijatović. Državna sekretarka se je srečala tudi z namestnikom generalnega sekretarja OECD Knudsnom ter namestnikom izvršnega direktorja organizacije Human Rights Watch Stagnom.