Skoči do osrednje vsebine

Začenjajo se dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2019

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport tudi to leto z veseljem sodelujemo v projektu promocije evropske in domače kulturne dediščine, katerega krovni organizator je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V času med 28. septembrom in 12. oktobrom obeležujemo Dneve evropske dediščine in Teden kulturne dediščine 2019. Program aktivnosti je pester in je dostopen na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

Slavnostno odprtje prirejajo na Vrhniki, v petek 27. septembra, med 8. in 21. uro, zvečer ob 19. uri bo v Kulturnem centru Vrhnika sledila še uradna otvoritvena slovesnost. Ob tej priložnosti bo potekala tudi slavnostna razglasitev uvrstitve projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino.

Namen tega projekta je prikazati mnogo vidikov tako snovne kot tudi nesnovne kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana, pa naj gre za to, da se pokažemo v luči ustvarjalca, poznavalca, varuha, igralca ali obiskovalca. Tema obsega vizualne umetnosti, muzeje, kino, cirkus, zabaviščne parke, ples, praznovanja, festivale, igre, branje, glasbo, fotografijo, radio, televizijo, gledališče, turizem in šport. To bo priložnost za raziskovanje zgodovine vseh s tem povezanih objektov in predmetov. Hkrati pa nas bo zanimala tudi dediščina, ki je prisotna v vseh teh oblikah sprostitve danes. 

Program odprtja (pdf)