Skoči do osrednje vsebine

Turizem in delovna mesta - boljša prihodnost za vse

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Danes obeležujemo Svetovni dan turizma, katerega tematika je letos tesno povezana tudi z uresničevanjem vizije slovenskega turizma, to je zagotavljanjem trajnostnih butičnih petzvezdičnih doživetij za zahtevne obiskovalce. Le ljudje smo namreč tisti, ki razvijamo inovativne turistične produkte in kreiramo 5-zvezdična doživetja. Prav tako je z znanjem, kompetencami, spretnostmi in gostoljubjem zaposlenih pogojena kakovost storitev.

27. september je dan, ki je po vsem svetu posvečen obeležitvi turizma. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) vsako leto izbere posebno tematiko, ki kot rdeča nit prepleta aktivnosti nacionalnih turističnih organizacij in ostalih deležnikov, ki aktivno obeležujejo ta dan. Letošnja tema Svetovnega dneva turizma je »Turizem in delovna mesta za boljšo prihodnost za vse«.

Poslanica ministra Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma 2019

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ob tem poudarja, da je  turizem največja industrija sveta, ki na globalni ravni ustvarja 10 % bruto domačega proizvoda in predstavlja kar 30 % izvoza storitev: »Turizem je generator razvoja tudi v težje razvitih okoljih in je bolj odporen na gospodarska nihanja in krize - delovna mesta zagotavlja tudi v času ohladitve gospodarske rasti.« Minister se pomanjkanja ustreznih kadrov v gostinstvu in nekaterih drugih delovno intenzivnih panogah dobro zaveda, zato apelira na podjetja: »Skupaj moramo narediti še več za dvig ugleda teh poklicev in motiviranje mladih, da se zanje odločijo. Več moramo vložiti v znanje, spretnosti in kompetence naših zaposlenih v turizmu. Ustvarjati moramo spodbudno okolje za delo in kadre ustrezno upravljati. In pri tem imate ključno vlogo prav podjetja, delodajalci v turizmu.«

Tematika letošnjega svetovnega dneva turizma izpostavlja turizem kot pomembnega ustvarjalca delovnih mest ter njegov pomen in vlogo na področju spodbujanja enakosti in trajnostnega razvoja destinacij. Slovenska turistična organizacija (STO) izvaja vrsto aktivnosti, namenjenih vodilnim destinacijam slovenskega turizma, predstavnikom slovenskega turističnega gospodarstva in drugim deležnikom slovenskega turizma za nadgrajevanje znanja in veščin zaposlenih v turizmu, potrebnih za uspešen razvoj in promocijo Slovenije kot destinacije za odlična doživetja.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije je ob tem za turizem pomembnem dnevu izpostavila: »V Sloveniji je 12,7 % vseh služb v turističnem sektorju, kar izpostavlja velik pomen turizma za slovensko gospodarstvo in celotno skupnost naše dežele. Turizem ima posebno zmožnost za spodbujanje oblikovanja novih delovnih mest, pogosto tudi v odročnih območjih, hkrati pa ohranja in obiskovalcem približa tradicijo in doživetje destinacije ter njenih prebivalcev na najbolj pristni način.

V slovenskem turizmu se moramo zavzemati za kakovostna delovna mesta v gostinstvu in turizmu, saj bomo le tako dosegli zadovoljstvo med zaposlenimi v tej pomembni gospodarski dejavnosti, ki se bo odrazilo v visoki kakovosti storitev, višji produktivnosti in zadovoljnih turistih. Zato bi lahko temo Svetovnega dneva turizma tudi razširili in dejali: kakovostna delovna mesta in kakovostno upravljanje s kadri zagotavljajo boljšo prihodnost za zaposlene v turizmu, turistično gospodarstvo, turiste in lokalno prebivalstvo ter posledično višjo gospodarsko rast. O tej temi so predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj, STO, strokovna javnost, predstavniki izobraževalnih institucij, turističnega gospodarstva in vodilnih destinacij slovenskega turizma spregovorili tudi v okviru letošnjega Mednarodnega obrtnega sejma MOS v Celju. Udeleženci so se seznanili s primeri dobrih praks in spregovorili o izkušnjah nekaterih delodajalcev. S strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je bil predstavljen osnutek nacionalne sheme certificiranja dobrega upravljanja s kadri, ki je v pripravi in je bil deležen velikega zanimanja s strani strokovne javnosti. 

Danes je v turizmu na globalni ravni ustvarjeno vsako 10. delovno mesto. Prav tako je mnogo delovnih mest v dejavnostih, ki so posredno ali neposredno povezane s turizmom. Tudi v Sloveniji je sektor gostinstva in turizma pomemben zaposlovalec. Redno so v tej dejavnosti objavljena tudi prosta delovna mesta. V slovenskem turizmu si prizadevamo, da bi čim več mladih poklice v gostinstvu in turizmu prepoznalo kot perspektivne in bi svojo poklicno pot gradili v tej dejavnosti.

Svetovni dan turizma

Septembra 1979 je Generalna Skupščina WTO (v Torremolinosu, Španija) sprejela sklep, s katerim je proglasila 27. september za Svetovni dan turizma. Osnovni namen instituta Svetovnega dneva turizma je, da se vsako leto 27. septembra s pomočjo svobodno izbranih dogodkov in aktivnosti države članice Svetovne turistične organizacije (UNWTO) še tesneje povežejo s skupnim ciljem dvigniti zavedanje o socialnih, kulturnih, političnih in ekonomskih vrednotah, ki jih omogočajo potovanja in turizem. Svetovni dan turizma (World Tourism Day) praznujemo od leta 1980. 27. september, ki predstavlja dan sprejema statuta UNWTO, pa hkrati pomeni tudi konec glavne, poletne turistične sezone na severni polobli in začetek na južni.