Skoči do osrednje vsebine

Slovenija utrjuje svoj položaj v Evropski vesoljski agenciji

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Divaška jama, 26. septembra 2019 – Odkar je Slovenija na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pod vodstvom Zdravka Počivalška postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije (ESA), so se aktivnosti na področju vesolja in vesoljskih tehnologij močno povečale, ESA pa je Slovenijo izbrala za lokacijo usposabljanja astronavtov bodočih misij.

V sklopu programa »CAVES« poteka usposabljanje agencije ESA s ciljem, da astronavti bodočih misij pridobijo znanja o geoloških procesih in tehnikah opazovanja ter razvijejo spretnosti izvajanja vzorčenja vode, kamenin in rudnin. Pomembno je tudi učinkovito komuniciranje znotraj skupine ter s strokovnjaki izven jame, pri raziskovanju pa morajo biti astronavti izjemno pozorni, saj raziskujejo v neznanem okolju, brez dnevne svetlobe. V Divaški jami se je tako danes zaključilo šestdnevno usposabljanje astronavtov iz petih vesoljskih agencij, ESA, NASA, Roscosmos, CSA in JAXA, ki so te dni preživeli v jami.

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar je na zaključni prireditvi izpostavila, da v zadnjih letih, odkar je Slovenija pridružena članica ESE, vesoljski sektor v državi beleži hitro rast, v  začetku l. 2020 bosta v vesolje izstreljena tudi prva dva slovenska satelita. Prav tako ministrstvo pripravlja zakon o registraciji vesoljskih objektov. »Verjamem tudi, da je ta pomemben mednarodni dogodek odlična priložnost za nadaljnje mednarodno sodelovanje, povečanje ozaveščenosti o prihodnjem raziskovanju vesolja  in priložnost za navdih institucij in podjetij za nove izzive na tem področju«, so bile zaključne besede Štravs Podlogarjeve.

Ministrstvo je od leta 2016 v sodelovanju z ESA podprlo kar nekaj pomembnih gospodarskih projektov na tehnološkem področju, opazovanju Zemlje in drugih znanstvenih dosežkov. Tudi astronavti na usposabljanju so danes izpostavili izjemno priložnost sodelovanja agencije ESA in ministrstva z željo, da bi v prihodnosti še naprej izvajali takšna usposabljanja.

Ministrstvo bo sodelovanje z ESA v prihodnosti še okrepilo s podpisom osveženega pridružitvenega sporazuma ter sodelovanjem v bodočih vsebinah programa za opazovanje Zemlje in novem opcijskem program za človeške in robotske raziskave, kamor sodi tudi program »CAVES«. Nordijski center Planica bo dobil “človeško centrifugo” za ustvarjanje umetne breztežnosti v Evropi. Tako  bo Slovenija ena od treh držav, poleg Francije in Nemčije, v katerih se bodo izvajale študije, povezane s pripravami na misije s posadkami v vesolje.