Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na dogodku o mediaciji o vse večji vlogi novih tehnologij in ključni vlogi človeka v procesih mediacije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija je prepoznavna po svoji vlogi na področjih t.i. preventivne diplomacije in spodbujanju mediacije. Že 9 let je članica Skupine za mediacijo, ki je bila ustanovljena leta 2010 na pobudo Finske in Turčije. V okviru Generalne skupščine Združenih narodov je v četrtek potekalo že 10. zasedanje Skupine prijateljev mediacije, ki se ga je udeležil tudi slovenski zunanji minister.

Nastop zunanjega ministra dr. Mira Cerarja

1 / 2

Letošnje zasedanje je namenjeno izmenjavi mnenj o uporabi novih tehnologij pri vodenju mediacij. Skupina trenutno šteje 58 članic.

Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar je na zasedanju izpostavil umetno inteligenco, ki prinaša nove priložnosti tudi na področju mediacije in nove pravne izzive. Slovenija bo v okviru Mednarodnih pravnih dni v New Yorku konec oktobra organizirala dogodek na temo uporabe umetne inteligence in spoštovanja človekovih pravic. Dogodek Slovenija so-organizira v sodelovanju s Svetom Evrope in Združenimi narodi.

“Uspeh vsake mediacije pa prvenstveno sloni na človeku. Zahvaljujem se vsem mediatorjem za njihovo pomembno vlogo, “ je v nagovoru še dejal minister dr. Cerar in izpostavil pomen vključenosti mladih v mediacijo.

Slovenija je avgusta 2017 začela izvajati pilotni projekt šolske in vrstniške mediacije v BiH, ki temelji na izkušnjah iz slovenskih šol. V prvo fazo projekta (šolsko leto 2017/18)  je bilo vključenih devet učiteljev iz treh osnovnih šol v Brčkem, Gračanici in Doboju, ki so se s pomočjo slovenskega trenerja izobraževali za šolske mediatorje, spoznavali pa so se tudi s tehnikami vrstniške mediacije. Projekt se je v naslednjem šolskem letu razširil na večje število šol, vanj pa se je vključilo tudi program usposabljanja trenerjev (train the trainers), s čimer se želi zagotoviti njegovo dolgoročno trajnost. V letošnjem šolskem letu se bo projekt izvajal na 29-tih osnovnih šolah, v njem pa bo sodelovalo 83 učiteljev in več kot 340 otrok.

Generalna skupščina OZN je na pobudo Skupine prijateljev doslej na temo mediacije sprejela štiri resolucije (2011, 2012, 2014 in 2016).