Skoči do osrednje vsebine

Pogodba za prepoved jedrskih poskusov je primer učinkovitega multilateralizma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski zunanji minister je v sredo nastopil na konferenci za uveljavitev prepovedi jedrskih poskusov v skladu s pogodbo o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty – CTBT). CTBT je bila z glasovanjem v Generalni skupščini OZN sprejeta 24. septembra 1996 in jo je doslej podpisalo 184 držav, Slovenija jo je podpisala pred 20 leti.

Minister dr. Cerar je na konferenci izpostavil, da je v skupnem interesu sistem, ki temelji na mednarodnem pravu in pravilih. Slovenija si je in bo prizadevala za ohranjanje sporazumov, ki omejujejo oboroževanje in omogočajo mednarodni nadzor nad oboroževanjem. Pogodba za prepoved jedrskih poskusov je primer učinkovitega mulitlateralizma pri vprašanju, ki ga ena sama država ne more rešiti sama. 

Minister dr. Cerar se je popoldne na vabilo italijanskega kolega Luigija Di Maia udeležil ministrskega zasedanja držav članic Srednje evropske pobude (SEP). Minister dr. Cerar je na srečanju izpostavil pomen iniciative za prenos izkušenj držav članic EU na države, ki se približujejo EU. 

“Pomembno je, da EU prihodnji mesec najde dovolj politične moči, da odpre pogajanja tako s Severno Makedonijo in Albanijo,” je na srečanju poudaril minister dr. Cerar.

Ob robu SEP se je pogovarjal z novim italijanskim zunanjim ministrom Luigijem di Maio, ki je izrazil interes za čimprejšnje dvostransko srečanje s slovenskim ministrom. 

Zvečer se je minister na povabilo ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea udeležil transatlantske večerje zunanjih ministrov. Ministri EU, Nata in nekaterih partnerskih držav so razpravljali o transatlantskih odnosih, razmerah v Venezueli ter odnosih z Iranom, Kitajsko in Rusijo.